EXTRA TIP: LUSKY MÍSTO HRANOLKŮ!

Za tisíciletí zelené fazolové lusky neztratily nic na své oblibě. Pochutnávali si na nich indiáni Střední Ameriky již před osmi tisíci lety. I Lucullus, slavný gurmán z antického Říma, jim nemohl odolat. Křehké zelené lusky dobyly doslova celý svět. Použití v kuchyni je opravdu široké. Jsou vynikající v letní zeleninové polévce, v salátech, k zapékání, jako samostatný chod s máslem nebo smetanovou omáčkou, jako příloha k masu, k jehněčí nebo vepřové pečeni. Lze je kombinovat i s těstovinami. S trochou saturejky a kmínu jsou vhodné proti nadýmání. POCHOUTKOU a receptíkem pro dnešní den: JE SALÁT Z LUSKŮ, ROKFÓRU, VLAŠSKÝCH OŘECHŮ a BAZALKY!

Extra tip: Lusky místo hranolků!

Za tisíciletí zelené fazolové lusky neztratily nic na své oblibě. Pochutnávali si na nich indiáni Střední Ameriky již před osmi tisíci lety. I Lucullus, slavný gurmán z antického Říma, jim nemohl odolat. Křehké zelené lusky dobyly doslova celý svět.

K naší vlastní škodě u nás fazolové lusky nepatří k běžné stravě, přestože se jim připisují mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Jsou to dvouděložní rostliny z čeledi bobovitých. Sklízí se ve stádiu zelených lusků se semeny v mléčné zralosti.

Obsah vody přesahuje 90% a podle odrůdy a úrovně zralosti v okamžiku sklizně obsahují 3,6 – 6 g sacharidů na 100 g, 2 – 3 g bílkovin, přičemž tuků je v luscích velice málo, přibližně do hodnoty 0,2 g. Jejich energetická hodnota se pohybuje mezi 20 – 30 kcal (90 – 125 kJ), což je řadí mezi zeleninu vhodnou pro snižování váhy. Mimoto obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek a stopových prvků.

Fazolové lusky jsou doslova „studnicí mladosti“. Obsahují významný podíl nukleových kyselin a vysoce hodnotných rostlinných bílkovin. Podporují látkovou výměnu a obnovují buňky celého těla. Právě nukleové kyseliny jsou základní látkou, ze které se staví tělesné buňky. Pravidelnou konzumací fazolek předcházíte vráskám, lámavosti nehtů a ztrátě lesku vlasů.

Minerálním látkám dominují draslík a vápník, které povzbuzují činnost ledvin, hořčík posiluje nervy, železo a niacin zlepšují krevní obraz. Dalšími stopovými prvky jsou mangan, příznivě ovlivňující růst vlasů, zinek, bór, měď, fluor, nikl, jód, kobalt, selen.
Vysoký obsah vlákniny, významné pro zažívání, napomáhá trávení a dobře váže nestravitelné a jedovaté látky.

Obzvláště zajímavým je přínos vitaminů. Porce 200 g umožňuje pokrýt 20% denní potřeby provitaminu A, antioxidantu uznávaného především pro svůj účinek v prevenci proti některým druhům rakoviny, a 5 – 10% potřeby vitaminů skupiny B (B1, B2, B3 a B6), které je občas těžké najít v dostatečném množství v naší stravě. Poměrně vysoký obsah vitaminu E a C zvyšuje schopnost výkonu mozkové kůry, posiluje nervy a podporuje obecnou aktivitu. Beta-karoten podporuje dobrou funkci srdce. Kyselina listová pomáhá proti stresu a nervozitě a je obzvláště vhodná pro osoby ve vývinu a těhotné ženy.
Doporučená roční spotřeba zelených fazolových lusků je asi 3 kg na osobu.
Protože fazolové lusky obsahují též bílkovinu zvanou „fazin“ s obsahem kyseliny kyanovodíkové, nikdy je nejíme syrové. Vařením se tyto látky neutralizují. Společnost Bonduelle přináší na trh již tepelně opracované lusky ve sterilované a zmrazené formě. Můžete si vybrat mezi lusky celými i krájenými.

Sterilované fazolové lusky najdete v konzervách o hmotnosti 800 g, 400 g a 200 g. Zmrazené v sáčku o hmotnosti 400 g. A jaká je průměrná cenová úroveň?

Sterilované zelené fazolové lusky celé 800 g – 39,90 Kč
Sterilované zelené fazolové lusky celé 400 g – 21,90 Kč
Sterilované zelené fazolové lusky krájené 400 g – 18,- Kč
Sterilované zelené fazolové lusky krájené 200 g – 14,- Kč
Zmrazené zelené fazolové lusky celé 400 g – 26,50 Kč
Zmrazené zelené fazolové lusky krájené 400 g – 17,80 Kč.

Najdete je ve všech hypermarketech a supermarketech (Albert, Billa, Carrefour, Delvita, Globus, Hypernova, Interspar, Julius Meinl, Tesco, Terno).
Použití v kuchyni je opravdu široké. Jsou vynikající v letní zeleninové polévce, v salátech, k zapékání (s brambory nebo těstovinami), jako samostatný chod s máslem nebo smetanovou omáčkou, jako příloha k masu, k jehněčí nebo vepřové pečeni. Lze je kombinovat i s těstovinami. S trochou saturejky a kmínu jsou vhodné proti nadýmání. Pochoutkou je salát z lusků, rokfóru, vlašských ořechů a bazalky.

Martin Stanko
martin.stanko@botticelli.cz

13.6.2004 12:00| autor: Markéta Dušková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist