COŽ TAKHLE DÁT SI …….SÝR

Liší se od sebe tvarem a způsobem balení, ale jsou to stále tytéž sýry, jak mají být. Jedná se o nenáročné mléčné výrobky, které neodmyslitelné patří na náš stůl. Nejstarší a nejjednodušší jsou arabské sýry „kišk“, vyráběné z kozího mléka. Jak je to se sýry, jejich původem, skladováním a využitím

COŽ TAKHLE DÁT SI ….. S Ý R ?

Pokud je vaše hobby luštění reliéfních kreseb, jistě už víte, že vůbec první zmínka o sýrech byla objevena v Uru, na zbytcích zdí chrámu „Bohyně matky“. Sumerové tedy, podle nejstarších zpráv vyráběli, sýr z ovčího mléka, již 4000 let před naším letopočtem.
O 6000 let později se prvotina našich sýrů, domácího původu, vyvážela až do Ameriky. Takovým výborným exportním zbožím byly, věřte, či ne pravé olomoucké tvarůžky. A byly to právě tyto aromatické pochoutky, kdo zpestřily svatební tabuli císaře Leopolda II. A zasloužily se dokonce i o ocenění. Jakmile byla ve Vídni roku 1872, otevřena první mlékařská výstava, odvezly si tvarůžky stříbrnou a bronzovou medaili.
Další pozitiva sýrů prokázaly země jako Francie, Holandsko, či Švýcarsko, jež si jednotlivé chody bez dodatku sýrů vůbec neumí představit. Nejspíš berou na vědomí, že sýry udržují v ústech optimální množství kyselin, které zabraňují zubnímu kazu. Dále čerpají ze sýrů zdraví, sílu a energii, což je pro sýry přímo synonymum. Jsou nejvydatnějším zdrojem vápníku, blízký je jim i fosfor, železo a hořčík. Na osnově obsahu bychom, vedle stopových prvků, našli také vitamíny A a B.
Suma sumárum, sýry jsou znamenitou surovinou, pro nepřeberné způsoby kuchyňské úpravy. Jsou snadno dosažitelné a pro svoji vynikající chuť i velmi oblíbené. O jejich vděčnosti není pochyb, proto aby jejich kvalita netrpěla, musíme s nimi umět dobře zacházet. Optimální teplota vaší chladničky, kde sýry uchováváte, by měla být od 5 do 10°C. Nemáme-li po ruce chladící box, postačí chladná tmavá místnost. Poměrně dlouhou dobu vydrží bez chuťových a dalších kvalitativních změn, důležitý je ale druh zvoleného obalu, který zabraňuje osychání. Výrobci sýrů doporučují hliníkovou fólii(alobal), voskovaný papír, mikrotenový sáček a další potravinové folie, jichž je na trhu nepřeberné množství.
Málokdo ví, že se sýry bychom měli pracovat až po hodině od jejich vytažení z chladničky. Po šedesáti minutách se jim vrátí charakteristická konzistence, pružnost a vůně. Sýry by se měli servírovat v celku, tedy nenakrájené. Každý si prý ukrojí tolik, kolik sní. Dobré sýry zapíjíme dobrým vínem. Měkké sýry vínem bílým s jemně nasládlým charakterem. Sýr „zlato“ výraznějším bílým nebo lehkým červeným vínem. Tvrdé a plísňové sýry si rovněž žádají víno červené. Camembert naopak vynikne s vínem bílým a na sýrech tavených si pochutnáte při popíjení bílého přírodního vína.
Pokud i přes veškerou pozornost sýr přece jenom ztvrdne, lze jej strouhat. A to už hovoříme o všestranně použitelné surovině, zvláště pak pro jídla zapékaná a gratinovaná. Své o tomto kouzle věděl i šéfkuchař anglického krále Richarda II. První recept našel pilný studovatel v jeho poznámkové kuchařce z roku 1390.
Příjemný den a dobrou chuť

11.11.2002 12:00| autor: Markéta Dušková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist