Co jíst, když nás trápí mykóza?

Nepříjemný zánět, který se projevuje svěděním a bílým, někdy až tvarohovitým výtokem dokáže pěkně znepříjemnit život a téměř znemožnit ten milostný. Kromě klasické léčby pomáhá i změna jídelníčku a to zejména v případě, že vás mykózy trápí opakovaně.

Jak se tedy pomocí jídelníčku vyhnout kvasinkové infekci?

Vyhněte se sladkému

V první řadě vám gynekolog nejspíš doporučí jíst hodně živých jogurtových kultur a vyhnout se bílé mouce v kombinaci s cukrem. To je základní doporučení, které dodržet je více než vhodné. Výrazně to totiž urychlí léčbu. Při léčbě mykózy je tedy úplně zapovězen bílý cukr, cukrovinky a zákusky.

A co naopak do jídelníčku zařadit?

Podpořit naši léčbu mykózy může mnoho dalších potravin, takže zde přináším tipy na některé z nich.

Zelenina a ovoce povoleno

Artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, cibule, cukety a hlavně česnek, který působí antimykoticky, dále zelí, špenát, ředkvičky, prostě ze zeleniny a ovoce si můžete vybrat naprosto cokoliv.

Jen je možná vhodnější vyhnout se příliš sladkému ovoci, jako jsou například hrušky či sladká jablka nebo banány. Na druhou stranu máte-li neodolatelnou chuť na sladké, pak je sladká hruška určitě lepší, než větrníček s krémem.

Naopak je vhodné vše kyselé, citrusy a kyselá jablíčka. Dodávají do těla zásadité látky a vyrovnávají příliš překyselené prostředí, které je výživnou půdou pro každou mykotickou násadu.

Jaké pečivo?

Pečivu se musíte vyhýbat jen tomu bílému, takže si směle dejte celozrnné výrobky či chléb, který kynul s živým droždím. Dobré je vyzkoušet i jiné neobvyklé chleby, například pohankové či jáhlové. Máte-li domácí pekárnu, je to pravý čas na experimenty.

Vyhněte se pokud možno rýži a bílé mouce a to i ve formě, kdy jí zahušťujete omáčku. Některé zdroje uvádějí, že pečivu jako takovému se při velmi úporné mykóze je vhodné vyhnout v jakékoliv formě. Máte-li obyčejnou mykózu, určitě postačí vypuštění bílých nehodnotných potravin a rozumné zařazení vhodných náhražek, které tělu prospívají po vícero směrech.

Čaje na podporu odchodu plísní z těla

Tady mám pro vás jeden účinný trik, a to je čaj lapacho. Prodávají ho v lékárně a jedná se o hnědočervenou kůru afrického stromu, která má silně antimykotické účinky. Jednu čajovou lžičku této nadrcené kůry povaříte ve vodě a necháte čtvrt hodiny vylouhovat. A pít ho můžete dvakrát denně.

Vhodné jsou samozřejmě i černé či zelené čaje nebo čaj maté, které pomáhají pročišťovat organismus. Ovšem černý čaj s mírou, protože překyseluje organismus a to je právě živná půda pro mykotické hemžení.

Vyhněte se slazeným nápojům, cukr má naprosto stejný účinek, kvasinkám chutná.

Tabletky?

Nemáte-li čas nebo náladu vařit si speciální čaje a jíst jogurty, můžete to zkusit čistě civilizovaně, ba až přecivilizovaně. Kupte si v lékárně tabletky, které obsahují probiotické kultury a velmi silný protiplísňový účinek má kaprylová kyselina, která je velmi účinná zejména s výše zmiňovanou dietou.

6.8.2009 12:00| autor: Renata Petříčková
štítky: mykózapotraviny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist