Čerešničky, čerešničky, čerešně

Třešně patří k létu stejně jako koupání a sluníčko. Dokážete si snad představit léto bez třešňové bublaniny

Historie:

Třešně pocházejí nejspíš z Malé Asie nebo oblasti Arménie. Do Evropy je dovezli Římané ve 12. století. Z původních divoce rostoucích třešní vznikly desítky odrůd okrasných i chuťově rozdílných třešní. Dělíme je na srdcovky, ty mají měkkou dužinu, a chrupky, které jsou tvrdší. Jednotlivých odrůd existuje na tisíc druhů, takže zahradníci mají z čeho vybírat.

Co obsahují

Třešně obsahují asi 80% vody. Jsou zdrojem výživných látek, hlavně beta-karotenu, vitamínů skupiny B, v menším množství obsahují i vitamín C. Z minerálů pak draslík, fosfor, vápník, železo, měď.

Třešně jsou vzácné v tom, že obsahují velké množství jódu (dokonce 100g obsahuje celou denní dávku) více ho obsahují již jen višně.  Prospívají tedy lidem s onemocněním štítné žlázy a také malým dětem a těhotným ženám. Dostatek jódu také napomáhá při neplodnosti nebo nádorovým onemocnění prsu.

Dále obsahují draslík (asi 20% denní dávky ve 100 g třešní) Draslík snižuje krevní tlak a působí kladně při únavě a podrážděnosti.

Dále obsahují čtvrtinu denní dávky vitamínu C, podporují vstřebávání železa, posilují imunitu, snižují krvácivost dásní

A jejich účinek na naše tělo

Podporují krvetvorbu, tvorbu kostí a zubů. Též čistí organismus, neboť tmavé druhy třešní stimulují tvorbu vyměšování trávicích šťáv a moče. Obsahují draslík, který podporuje vylučování kyseliny močové, jsou prospěšné při dně. Konzumujete-li denně 250 g třešní a vydržíte celý týden, pak se vám zaručeně sníží obsah kyseliny močové v krvi a tím předcházíme vzniku dny. Tato kůra má i další významné účinky, detoxikuje tělo, odstraňuje zácpu a upravuje trávení.  Dále třešně chrání vazivovou tkáň před enzymatickým rozkladem.

A vliv na krásu Také nezanedbatelný! Mají jednoznačně omlazující účinky, zkrášlují pleť, působí protizánětlivě, pomáhají při paradentóze, zmírňují revmatické onemocnění kloubů a redukují hmotnost.

Dozrávají…

Třešně dozrávají od května do srpna podle odrůdy a na trh se dostávají bezprostředně po sklizni. Pozor též musíme dát na kvalitu třešní. Je to měkké ovoce a snadno podléhá zkáze.  Jsou velmi křehké, protože šťavnatou dužinu chrání jen tenká slupka. Často stačí jen silnější déšť a třešně začnou praskat.

Malým dětem třešně raději vypeckujeme. Pecky jsou ostatně také zajímavé. Obsahují totiž kyanovodík, resp. substance, které se vlivem enzymů ve střevech štěpí a uvolňují z nich právě kyanovodík. Ale pokud spolykáme jen několik pecek, nemusíme se ničeho bát. V lednici dlouho nevydrží, zpracováváme je brzy po sklizni. Trvanlivost jim mírně zvýšíme tím, že je sklízíme se stopkou, bez stopky začnou nahnívat u otvoru po stopce. Též se vyhneme skladování v lednici u aromatických potravin, třešně snadno přejímají cizí pachy. Nepijte na ně! Je zde nebezpečí bolení břicha nebo koliky.

Vyrábíme z nich výborný džem, marmeládu, kompoty nebo šťávy. Tradiční bublaniny, kynuté koláče, třešně se hodí i jako přídavek do omáček k masu či přímo k pečení s masem. Sušené vypeckované třešně jsou výbornou delikatesou.

4.6.2007 8:08| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist