Antibiotika – pohroma pro bakterie a střeva

Antibiotika působí proti bakteriálním infekcím a jsou dobrodiním proti nemocem, se kterými neumíme jinak bojovat. Jak se chovat, aby naše tělo získalo z antibiotické léčby jen to nejlepší?

První antibiotika byla v určité formě používána již ve starém Egyptě, v mumiích byly totiž  nalezeny zbytky tetracyklinu. A ve středověku se podle starých spisů na některé neduhy ordinoval plesnivý chléb. První novodobé účinné antibiotikum  byl však známý „penicilin“ pěstovaný z ušlechtilé plísně, která zabíjí některé druhy bakterií.

Zabíjí i střevní bakterie

Jenže účinná antibiotika mění i střevní mikroflóru tím, že zabíjí i ty „dobré“ bakterie, které nám prospívají. Poté se ve střevech množí kvasinky a plísně, a pokud k tomu ještě jíme velké množství sladkostí, masa a sladkého mléka, pak nám ve střevě pěkně zahnívají. Pomoci si můžeme probiotiky, tedy jogurtem, kefírem či tobolkami s laktobacily z lékárny. Nejúčinnější jsou až po antibiotické léčbě, při ní jsou bakterie opět zabíjeny antibiotikem.

Pomoci může strava

Při léčbě antibiotiky tělu nejlépe odlehčíme lehkou stravou s dostatkem zeleniny, ovoce a celozrnných produktů, aby střevo bylo v co nejlepší kondici, když už musí trpět pozměněnou mikroflórou.

Rozhodně se vyhněte masu, mléku a luštěninám, ty nadýmají a způsobují zbytečné obtíže.
Na porušenou střevní sliznici působí jako balzám lněné semínko, které ji svým slizem obalí a chrání před špatnými vlivy. Dobrá je také 14 denní kůra s čajem z dubové kůry či anýzu.
A prospěje nám také kysaná zelenina, kysané okurky, červená řepa či klasické zelí.

Antibiotika blokují vstřebávání minerálních látek, vitamínů A,C a K, tím, že je narušeno vstřebávání živin a trávení vůbec.

Antibiotika zvyšují riziko astmatu

Je dokázáno, že děti, které byly do věku 6 měsíců léčeny antibiotiky, mají dvakrát větší šanci na to, že v dospělosti onemocní astmatem. A to proto, že u nich došlo k narušení střevní flóry a tím se porušila i jejich imunita.

Užívání antibiotik má svá přísná pravidla, která bychom neměli brát na lehkou váhu. Samozřejmě by tyto léky (konec konců stejně jako všechny ostatní) neměly být předepisovány zbytečně. Bakterie si proti nim rychle vytvoří odolnost. Navíc určité množství antibiotik přijímáme v mase, hlavně kuřecím, či ve vodě a potravě vůbec, protože by se s trochou nadsázky dalo říci, že okolí je antibiotiky zamořeno.

Antibiotika mají cenu zlata, je ale třeba s nimi podle toho nakládat.

4.3.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist