Femina.cz » Magazín » Wellness » Nenaolejuje-li mne Julie, naolejuji se sám(a), vím totiž čím...

Nenaolejuje-li mne Julie, naolejuji se sám(a), vím totiž čím...

Nenaolejuje-li mne Julie, naolejuji se sám(a), vím totiž čím...

Magazín: Wellness | vydáno 20. 07. 2006

Rostlinné oleje jako významný zdroj nepostradatelných esenciálních kyselin a v tuku rozpustných vitaminů sehrávají ve výživě značnou roli. Používáme je v kuchyni k vaření i za studena, v kosmetice... Oleje se mohou pochlubit vitaminem E tokoferolem, který působí jako přírodní antioxidant, chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Přestože rostlinné oleje mají mnoho společného, každý konkrétní druh je ve svém složení specifický a tudíž rozličně prospěšný našemu zdraví...

Základem rostlinných i živočišných olejů a tuků jsou mastné kyseliny, pro lidský organismus nepostradatelné. Důležité však je rozlišovat mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami a u druhé skupiny rovněž mezi mono- nebo polynenasycenými. Zatímco totiž živočišné tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu významně zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění, rostlinné oleje se značným podílem polynenasycených mastných kyselin přispívají ke snižování cholesterolu a rizika krevních sraženin. Působení mononenasycených kyselin (kyselina olejová) je hodnoceno jako příznivé, zato nežádoucí jsou transkyseliny. Olejem bohatým na mononenasycené mastné kyseliny je olej olivový, arašídový nebo řepkový. Nejvyšší podíl polynenasycených mastných kyselin má zase olej sójový, slunečnicový nebo sezamový. Vitamín E je nejvíce obsažen v oleji z pšeničných a kukuřičných klíčků. Existují i tzv. tropické oleje (palmový, kokosový), u nichž je podíl nasycených kyselin srovnatelný s hovězím lojem (palmový) nebo máslem (kokosový). Za krále olejů je považován olivový olej, jehož velkou předností je vysoký obsah (až 85 %) mononenasycených mastných kyselin. Doposud opomíjený řepkový olej ze semen řepky olejky se však olivovému oleji svým složením velmi blíží: vysokým zastoupením „příznivé“ kyseliny olejové a velmi nízkým obsahem nasycených mastných kyselin. Co se týká obsahu nasycených mastných kyselin a vitaminu E, je dokonce řepkový olej lepší než jeho olivový konkurent. Dr. Ing. Zdeňka Panovská Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT (Text byl redakčně upraven.)

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
03. 12. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Mary Kay Intenzivní hydratační krém

Mary Kay Intenzivní hydratační krém

Pro pocit úžasné hebkosti a měkkosti...

Testy kosmetiky: Pleťová | vydáno 20. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Panna

20. 01. 2017 Horoskop Panna

Jaké si to uděláš, takové to máš, a to pro tebe dnes platí dvojnásob. Pokud budeš od rána protivná a budeš na každého... Celý horoskop

Karta dne

Král poháru
Skvělý den naplněný radostnými událostmi a pocity, můžeš se těšit na skvělou spolupráci s muži narozenými ve znamení Ryby, Raka nebo Štíra. Ty, která toužíš po lásce a...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Hubnutí podle horoskopu, selfie i barva r...

Znamení horoskopu o nás vypovídá hodně, ať už se nám to líbí nebo ne. A protože my máme tajemno, horoskopy a výklady ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist