Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Čokoládu ano nebo ne?

Čokoládu ano nebo ne?

Čokoládu ano nebo ne?

Magazín: Hubnutí | autor: Mgr. Lenka Míčová | vydáno 08. 07. 2010

Čokoládu dostáváme jako pozornost, dárek, odměnu, rovněž jí často někomu děláme radost. Jaké je její místo v jídelníčku lidí, kteří se snaží zhubnout?

 

Nejdříve se zmíním o pozitivech, která čokoláda našemu organismu přináší. Čokoláda obsahuje theobromin, což je látka blízká kofeinu. Díky ní má stimulační až afrodiziakální účinek. Uvádí se, že theobromin má kladný vliv i na hubnutí, ale vzhledem k tomu, že jako celek je čokoláda doslova „kalorická bomba“, tento účinek nemá moc šanci se uplatnit. Dále v čokoládě najdeme flavonoidy a polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem, které působí příznivě na stav cév.


Čokoláda je rovněž zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku. Tento prvek navíc chrání tělo před srdečními chorobami, mrtvicí, vysokým krevním tlakem, ledvinovými kameny a podporuje růst kostí. V kakaových bobech je kromě toho obsažen tryptofan, jehož přeměnou vzniká serotonin, což je tzv. hormon dobré nálady. Také cukr a škroby zvyšují v mozku hladinu serotoninu. Tuky zase stimulují tvorbu endorfinů, které zmírňují bolest a přispívají k našemu lepšímu pocitu. Příjemné pocity z čokolády mohou souviset rovněž s určitým obsahem fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity strachu, úzkosti a napětí. Zvlášť při stresu, vyčerpání nebo ve stáří. Dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti. Zvýšené hladiny fenyletylaminu mívají například milenci.

 

http://www.femina.cz/files/89697839.jpg


Pokud máte na čokoládu chuť, není vhodné si ji zcela odpírat. Raději si naplánujte denně jeden čtvereček kvalitní čokolády a předejděte tomu, že se vaše chuť na čokoládu bude stupňovat. A po jaké čokoládě sáhnout? Nejmenším prohřeškem bude čokoláda s vysokým obsahem kakaa, tedy alespoň 70 %. Taková čokoláda mívá méně cukru, méně tuku, čili celkově je kaloricky přijatelnější než čokoláda mléčná, která obsahuje více cukru, tuku a také mléko. Čokolády s vyšším obsahem kakaa navíc většina lidí nedokáže sníst velké množství. Pro ty z vás, kteří sledujete a řídíte se glykemickým indexem, mám potěšující zprávu - čokoláda mléčná má glykemický index 49, hořká 70 % čokoláda pak pouze 22. Jestli se chcete dozvědět více o Glykemickém indexu, přečtěte si článek Glykemický index, dávejte si na něj pozor!

Další články z rubriky

Komentáře (10)

Datum Autor Nadpis
06. 04. 2012 magic11 - (reakcí: 0)
27. 06. 2011 ppk1 +++ (reakcí: 0)
25. 06. 2011 lilinka98101 :* (reakcí: 0)
23. 06. 2011 chezzie * (reakcí: 0)
23. 06. 2011 pegonela Čokoláda (reakcí: 0)
23. 06. 2011 Maminka11 :-) (reakcí: 0)
23. 06. 2011 Maminka11 :-) (reakcí: 0)
23. 06. 2011 nikina - (reakcí: 1)
10. 04. 2011 stepanecka Čokoláda... (reakcí: 0)
08. 03. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Nivea Pečující olej do koupele Beauty Oil

Nivea Pečující olej do koupele Beauty Oil

Dopřejte si péči jako v lázních u vás doma!

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 23. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Lev

24. 02. 2017 Horoskop Lev

Dnes dostaneš šanci předvést svůj talent někomu velmi vlivnému, kdo by ti dokázal pomoci rozjet kariéru. Máš velkou š... Celý horoskop

Karta dne

Věž
Těžký a náročný den můžeš využít ve svůj prospěch. Může se stát, že se s velkou rychlostí zhroutí něco, co ti již dlouho nesloužilo. Je to nutné ke tvému vývoji, nebra...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

PMS, hubnutí i průšvihy aneb Nový týden n...

Taky tak ráda soudíš všechny ty, kterým se povede nějaký kolosální průšvih? A je úplně jedno, jestli jde o nevěru, ka...

Celý článek

Módní policie

TOPlist