Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Čokoládu ano nebo ne?

Čokoládu ano nebo ne?

Čokoládu ano nebo ne?

Magazín: Hubnutí | autor: Mgr. Lenka Míčová | vydáno 08. 07. 2010

Čokoládu dostáváme jako pozornost, dárek, odměnu, rovněž jí často někomu děláme radost. Jaké je její místo v jídelníčku lidí, kteří se snaží zhubnout?

 

Nejdříve se zmíním o pozitivech, která čokoláda našemu organismu přináší. Čokoláda obsahuje theobromin, což je látka blízká kofeinu. Díky ní má stimulační až afrodiziakální účinek. Uvádí se, že theobromin má kladný vliv i na hubnutí, ale vzhledem k tomu, že jako celek je čokoláda doslova „kalorická bomba“, tento účinek nemá moc šanci se uplatnit. Dále v čokoládě najdeme flavonoidy a polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem, které působí příznivě na stav cév.


Čokoláda je rovněž zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku. Tento prvek navíc chrání tělo před srdečními chorobami, mrtvicí, vysokým krevním tlakem, ledvinovými kameny a podporuje růst kostí. V kakaových bobech je kromě toho obsažen tryptofan, jehož přeměnou vzniká serotonin, což je tzv. hormon dobré nálady. Také cukr a škroby zvyšují v mozku hladinu serotoninu. Tuky zase stimulují tvorbu endorfinů, které zmírňují bolest a přispívají k našemu lepšímu pocitu. Příjemné pocity z čokolády mohou souviset rovněž s určitým obsahem fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity strachu, úzkosti a napětí. Zvlášť při stresu, vyčerpání nebo ve stáří. Dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti. Zvýšené hladiny fenyletylaminu mívají například milenci.

 

http://www.femina.cz/files/89697839.jpg


Pokud máte na čokoládu chuť, není vhodné si ji zcela odpírat. Raději si naplánujte denně jeden čtvereček kvalitní čokolády a předejděte tomu, že se vaše chuť na čokoládu bude stupňovat. A po jaké čokoládě sáhnout? Nejmenším prohřeškem bude čokoláda s vysokým obsahem kakaa, tedy alespoň 70 %. Taková čokoláda mívá méně cukru, méně tuku, čili celkově je kaloricky přijatelnější než čokoláda mléčná, která obsahuje více cukru, tuku a také mléko. Čokolády s vyšším obsahem kakaa navíc většina lidí nedokáže sníst velké množství. Pro ty z vás, kteří sledujete a řídíte se glykemickým indexem, mám potěšující zprávu - čokoláda mléčná má glykemický index 49, hořká 70 % čokoláda pak pouze 22. Jestli se chcete dozvědět více o Glykemickém indexu, přečtěte si článek Glykemický index, dávejte si na něj pozor!

Další články z rubriky

Komentáře (10)

Datum Autor Nadpis
06. 04. 2012 magic11 - (reakcí: 0)
27. 06. 2011 ppk1 +++ (reakcí: 0)
25. 06. 2011 lilinka98101 :* (reakcí: 0)
23. 06. 2011 chezzie * (reakcí: 0)
23. 06. 2011 pegonela Čokoláda (reakcí: 0)
23. 06. 2011 Maminka11 :-) (reakcí: 0)
23. 06. 2011 Maminka11 :-) (reakcí: 0)
23. 06. 2011 nikina - (reakcí: 1)
10. 04. 2011 stepanecka Čokoláda... (reakcí: 0)
08. 03. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Astor Omlazující korektor 3v1 Lift Me Up

Astor Omlazující korektor 3v1 Lift Me Up

Stroj času pro vaši pleť!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 02. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Ryby

04. 12. 2016 Horoskop Ryby

Využij volný den k odpočinku a péči o své tělo. Dopřej si relaxační koupel, promasíruj celé tělo a pak si udělej poho... Celý horoskop

Karta dne

Dva poháry
Máš před sebou nádherný den naplněný radostí a láskou. Přestože jsi sama, budeš velmi intenzivně řešit vztahy kolem sebe a také své srdíčko. Jestli toužíš po lásce, má...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Šikana, zlozvyky i rozchody aneb Nový týd...

No, podle nadpisu to nevypadá na moc veselý první adventní týden na Femině, ale rozhodně se nemusíš bát. Zas tak drsn...

Celý článek

Módní policie

TOPlist