Vejce snižují riziko rakoviny prsu

Vajíčka se nedoporučují osobám s vysokou hladinou cholesterolu, ale zdravým jedincům nemohou ublížit. Podle odborníků z Harvardu naopak prospívají zvláště díky vysokému obsahu cholinu.

Ten funguje jako prevence rakoviny prsu. Podle několika studií z poslední doby může při pravidelném příjmu snížit riziko nádoru prsu až o pětinu.

Podle studie z Harvardu ženy, které v pozdní fázi dospívání konzumují alespoň jedno vejce denně, onemocní rakovinou prsu až o 18 procent méně často. Čínská studie z roku 2005 pak uvádí, že ženy konzumující alespoň šest vajec týdně byly ohroženy rakovinou prsu o 44 procent méně než ty, které jedly dvě a méně vajec týdně.

Účinnou látkou ve vajíčkách je cholin. Lidé ho nejčastěji přijímají z vajíček, kávyplnotučného mléka.

„Cholin je potřebný pro normální fungování buněk, bez ohledu na váš věk či pohlaví. Rostoucí počet důkazů ukazuje, že může být zvláště důležitý pro ženy, především pro ty v plodném věku,“ tvrdí jeden z autorů studie Steven H. Zeisel z University of North Carolina.

Denní doporučená dávka cholinu je u mužů a kojících žen stanovena na 550 mg, u těhotných žen na 450 mg a u ostatních žen na 425 mg. Jeden vaječný žloutek obsahuje 125,5 mg cholinu. Denní dávku tedy pokryjí čtyři žloutky. Vyjma nich je obsažen také v játrech, kvasnicíchkvětáku.

7.4.2008 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist