Rodinný oběd z darů přírody

Máte chuť na něco dobrého? Prostě na nějakou tu mňamku? A přitom se vám chce zaběhnout někam do přírody? Můžete spojit oboje. Bavit to bude zejména děti… Takže vyrazme do květnové přírody, která, ač se to nezdá, už nabízí množství různých dobrot a lahůdek.

Z louky neseme pampelišky

Jejich hlavní sezóna je možná na mnoha místech již za námi, ale ve výše položených oblastech ještě v těchto dnech kvetou koberce žlutých pampelišek. Pampeliškový med si možná pamatujete ze svého dětství, pravda, dobrota plná cukru (ale také pampeliškového extraktu) nebude zrovna výkvětem zdravého stravování, na druhou stranu je to přece jen zdravější varianta mlsání, než sáček uměle vybarvených bonbonů.

Děti i dospělí mohou soutěžit, kdo natrhá dříve určitý počet pampeliškových květů. Nejspíše se zapotíte, protože je třeba docela dost květů…

Pampeliškový med

400 květů pampelišek
2 citrony
2 l vody

2 kg krystalového cukru nebo cukru krupice

Pampeliškové květy omyjeme a vložíme do velkého hrnce, doporučuje se až 5l velikost. Přilijeme 2 litry vody, celou směs promícháme a necháme vařit asi 15 minut. Poté necháme vychladnout a louhovat až do druhého dne.

Druhý den květy scedíme, vymačkáme přes jemné plátýnko nebo přes jemný cedník a do tekutiny přidáme rozkrájený omytý citron i s kůrou (doporučuji použít citrony v biokvalitě, které nejsou chemicky ošetřené) a nasypeme cukr.

Poté vaříme do zhoustnutí. Může to trvat v závislosti na množství cukru hodinu až tři hodiny. Obecně platí, že čím déle budete vařit, tím hustší a lepší bude med.
Horké plníme do čistých vyvařených sklenic, obrátíme na víčko a necháme vychladnout.

Dobrou chuť!

A což třeba jít na kopřivy?

Tady se vyzbrojte silnými pracovními rukavicemi, v nejhorším případě postačí i gumové (lékařské či úklidové) nebo rukavice z barev na vlasy. Ale musíte pracovat velmi opatrně, kopřivy jsou mršky pálivé. Přesto manipulace s nimi stojí za to, protože si doma můžete nejen kopřivové výhonky usušit a uvařit si skvělý čaj, ale vyrobit si třeba i výborný kopřivový likér, který vám vyčistí organismus.

Takže sbírejme mladé vrcholky kopřiv i se stonky.

Kopřivový elixír

50 kopřivových vrcholů i se stonkem
1,5 l vody
1-3 citronů, podle chuti

1,5 kg cukru krystalu nebo krupice

Tady je postup rychlejší, než u medu. Kopřivy vaříme ve vodě asi pět minut, potom přidáme cukr a vymačkanou šťávu z citronu. Nápoj slijeme do sklenic a v lednici by měl vydržet až měsíc. Během této doby si každý den pochutnáme na 20 ml sladkého elixíru. Pro lepší trvanlivost můžete elixír sterilovat při 80°C asi 20 minut.

A něco slaného…

Jestli se vám líbilo sbírání něčeho maličkého a na počet, pak můžete děti i sebe zaměstnat třeba sbíráním sedmikráskových poupat. Kolik jich nasbírají, záleží na lokalitě a vaší píli. V kuchyni si z nich totiž můžeme udělat něco na způsob falešných kaparů.

Falešné kapary ze sedmikrásek

Poupata ze sedmikrásek
Nálev na kyselé okurky

Postup je úplně jednoduchý. Omytá poupata napěchujeme do malých skleniček a zalijeme horkým nálevem typu Deko či podobným. Poté sterilujeme asi půl hodiny na teplotu kolem 80°C.

Tak jak se vám líbil tento neobvyklý, pracovní výlet do přírody?
7.5.2009 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist