Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Jezte železo, ať vás jaro baví, s železem budete silní a zdraví! Odborníci zdravé výživy doporučují, vedle správné životosprávy, doplňovat železo nejlépe v tekuté formě, dvakrát, či třikrát ročně, zvláště potom při střídání ročních období, kdy je třeba posílit imunitu. Železo ocení organismus se sklonem k chudokrevnosti, ženy s těžkým průběhem periody, vegetariáni a vůbec všichni, kdo drží redukční, či bezlepkovou dietu. Lektvary a elixíry a jarní recepty, z kopřiv, špenátu, pampelišek, ředkviček i čaj na revma!

Což takhle dát si ředkvičky
Polévka z bílých ředkviček
Dušené ředkvičky na víně

Jíte dostatek zeleniny, ale přesto se cítíte skleslí, ochablí, nemůžete se rozhýbat, tělíčko vás neposlouchá

Symptomy nedostatku železa
. únava a vyčerpanost
. nesoustředěnost
. nechuť k jídlu
. návaly horka, či chladu
. bušení srdce
. dušnost
. časté infekce (záněty ústní dutiny)
. bolesti hlavy

Nemáte-li čehokoli dostatek, i krása má úbytek…
. bledost
. bledá nehtová lůžka nebo rýhované nehty
. lámavé vlasy
. kruhy pod očima

Železná lady
Pakliže máte naopak železa příliš, můžete trpět zácpami a migrénami. Zkrátka najděte si svého míru a když nevíte kudy přečtěte si návod, či se poraďte s lékárníkem.

Tip tzv. enhancement: pro snadnější absorpci železa jsou ideální vitamíny skupiny B a tradiční Céčko.
Některé přípravky již přímo obsahují vitamíny a ovocné koncentráty, které účinnost a vstřebávání železa usnadňují.

In vzhled mladých let

Mladé listy kopřivy a pampelišky umyjeme a rozmixujeme s vodou. Necháme asi dvě hodinky louhovat. Potom přecedíme nejlépe přes pláténko.

Doporučuje se užívat dvě polévkové lžíce nalačno denně po dobu alespoň čtvnácti dní.

Tip: z jarního bylinkového lektvaru si můžete namrazit kostečky. Každé ráno je jen hodíte do vody a vypijete.

Vaše pleť, vlasy, nehty a logicky i nálada se uzdraví i oživí. Pokud si přejete ještě větší nášup, dopřejte sobě i celé rodině polévku z jarních bylin

. dva až tři listy z jarních bylin (špenát, řebříček, mladé jahodové a fialkové listí, listy mladých kopřiv a pampelišek, jarní naťová cibule s natí, pažitka, petrželka)
. 3 dkg másla, pul litru hovězího vývaru nebo vývaru z masoxu
. půl litru smetany
. 4 žloutky
. sůl
. 2 dkg másla
. plátek bílé veky

Bylinky omyjeme, nakrájíme a dáme zpěnit na máslo.
Zalijeme vývarem a pět minut povaříme. Zředíme smetanou s rozšlehanými žloutky, prohřejeme, ale už nevaříme. Podle chuti dosolíme. Před podáváním ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželkou a pažitkou a vsypeme na másle opečené kostičky veky.

Očista dočista – bříza, dubová kůra a psylium!
Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí… a naopak .-)

Kdo znal ten trik být stále fit Přece Pepek námořník!

A což takhle dát si špenát

Špenát se prý na první místo v seznamu potravin bohatých na železo dostal chybou v desetinné čárce při kampani americké vlády proti dětské anémii ve dvacátých letech, každopádně, umí-li se připravit, chutná báječně…

Špenátové tipy feminy:
Pepek není jediný! .-)

Lívanečky se špenátem
Lasagne se zeleninou a žampiony
Rizoletky
Špenátová polévka

Špenátová roláda

. 1/2 kg špenátového protlaku (nebo kopřiv)
. 3 vajíčka + 4 vajíčka na náplň
. 3 lžíce mouky
. sůl
. cibuli

Špenátový protlak posolíme, přimícháme 3 žloutky, 3 lžíce mouky, sníh ze 3 bílků. Dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme v rozehřáté troubě.Těsto je upečené, když se dá pěkně nožem v rohu zvednout a je zespodu zlatohnědé.
Necháme vychladnout a mezitím nakrájíme cibuli, dáme dusit do trošky vody, necháme odpařit, přidáme 4 vajíčka, osolíme a umícháme řídkou vaječinu. Natřeme na upečené těsto a srolujeme. Krájíme na řezy. Můžeme jíst teplé k vařeným bramborám nebo studené k pečivu.

Špenát s tofu

. 500 g čerstvých špenátových listů
. 100 g rozdrobeného tofu
. dvě lžíce oleje
. lžíci sezamových semínek
. sůl

Omytý a pokrájený špenát mírně osolíme a na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme. Špenát vyjmeme, necháme okapat, osušíme na papírovém ubrousku a ozdobně upravíme na talíři nebo míse. Posypeme tofu a nasucho opraženými sezamovými semínky.

Což takhle dát si kopřivu

Špenát z kopřiv

Čaj na revma

. lžičku z kořene Pampelišky
. lžičku Přesličky (nať)
. půl lžičky semínka Koryandru
. lžičku listu Kopřivy

Povaříme asi tři minuty a dalších třicet minut louhujeme.

Dobrou chuť

(foto: internet)

1.3.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist