Ovoce pro váš mozek

Ovoce je dobré nejen pro pleť a zdravé zažívání, ale stejně jako červené víno či zelený čaj chrání mozek před Alzheimerovou chorobou.

Pravidelnou konzumací ovoce, zvláště jablek, banánů a pomerančů, se člověk může významně chránit před celou řadou neurodegenerativních chorob.

Jablka, banány a pomeranče jsou běžnou součástí jídelníčku jak asijských zemí, tak těch patřících do západní kultury. Lidem poskytují důležité vitaminy, minerály a vlákninu. Odborníci z Cornell University v USA zkoumali vliv výtažků z jablek, banánů a pomerančů na nervové buňky a zjistili, že fenolické fytosloučeniny z těchto plodů chrání neurony před toxickými látkami.

Ze všech tří výše jmenovaných druhů ovoce má pak nejvyšší antioxidační aktivitu právě jablko, protože obsahuje účinných sloučenin nejvíce. Na druhém místě se z tohoto hlediska umístily banány a na třetím pomeranče.

„Studie demonstruje, že antioxidanty v čerstvém ovoci chrání nervové buňky před oxidační zátěží. Dodatečná konzumace čerstvého ovoce, jako jablek, banánů a pomerančů, může být prospěšná při prevenci neurodegenerativních chorob jako Alzheimerovy choroby,“ tvrdí v závěru své studie odborníci z Ithaky.

Studie byla publikována v odborném americkém magazínu Journal of Food Science.

4.2.2008 12:00| autor: Famous
štítky: ovoce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist