Kyselina listová pro každou těhotnou ženu

Plánujete potomka, nebo už jste v očekávání? Potom se seznamte s kyselinou listovou, které pomáhá zdravému vývoji dítěte.

Kyselina listová aneb vitamín B9. Podílí se na syntéze určitých sloučenin, které jsou stavebními kameny molekul DNA a RNA, nosičů genetické informace. A to již předznamenáváme hlavní význam tohoto vitamínu. Je důležitý hlavně pro ženy těhotné a ty, které těhotenství právě plánují. Vysoká spotřeba tohoto vitamínu je právě při bouřlivém buněčném dělení v těhotenství, kdy se v těle maminky vyvíjí nový plod a ve chvíli, kdy se vajíčko oplodněné spermií začíná ohromující rychlostí dělit. Za několik dnů se vyvine mnohobuněčné embryo. Dva až čtyři týdny se poté vyvíjí nervová trubice, z níž se tvoří posléze mozek dítěte. A právě v této etapě vývoje je kyselina listová opět potřeba.

Rostoucí nervová tkáň ho spotřebovává velké množství. Pokud se embryu v této chvíli tohoto důležitého prvku nedostává, pak to může vést k těžkým komplikacím. Rozštěp páteře, nedostatečně vyvinutý mozek atd.

článek

Mnoho kyseliny listové se spotřebuje též v rychle rostoucí placentě. Ta je důležitá pro výživu dítěte a špatně či nedostatečně vyvinutá placenta může mít za následek samovolný nebo tzv. zamlklý potrat, což znamená, že plod se přestane vyvíjet.

Kyselina listová je důležitá i pro správnou tvorbu červených krvinek. Účastní se totiž syntézy hemoglobinu v červených krvinkách. Jejich nedostatek se projevuje chudokrevností. Jejími projevy je únava, mdloby, bledost pokožky, dušnost. Často se tyto obtíže objevují právě v těhotenství.

Dále je důležitá pro ženy užívající hormonální antikoncepci, neboť složitá syntéza spolykaných hormonů spotřebovává obrovské množství vitamínů B. Vhodná je při nízkobílkovinových dietách, při dlouhodobém užívání léčiv proti bolesti, epilepsii, antidepresiv…též pro správnou funkci nervového systému. Mírně smazává negativní účinky kouření, pití kávy a alkoholu.

A jak si zajistit dostatek kyseliny listové?

Dalo by se říci, že zdravou a vyváženou stravou. Jenže přírodní zdroje často nestačí, hlavně v období, kdy je její zvýšená potřeba, třeba právě v těhotenství. V tu chvíli je vhodné začít užívat synteticky vyrobenou kyselinu listovou v tabletách. Tento vitamín se vyskytuje v některých potravinách a vytvářejí ho i některé mikroorganismy ve střevech. Jenže to, co vstřebáme střevem je jen velmi malý zlomek toho, co opravdu zkonzumujeme ve své potravě. Uvádí se, že zpracujeme maximálně polovinu přijatého vitamínu B9.

článek

A kde ji najdeme?

Hlavně v listové zelenině, jak napovídá již její název. Dále jí obsahují ořechy, cibulová nať, rajčata, luštěniny, vejce, kapusta, obilné klíčky, avokádo, meruňky, rozinky, chřest, celozrnné pečivo, vepřová játra, droždí, v menším množství též chléb a mrkev.

Tento vitamín je velmi citlivý na světlo a kyslík. Zpracováním masa se ztrácí až 95 procent. Je citlivý též na přídavky, například salát pokapaný citrónovou šťávou se z hlediska obsahu kyseliny listové téměř bezcenný. Navíc většina druhů zeleniny obsah vitamínu ztrácí skladováním.

Foto zdroj: profimedia.cz

15.1.2014 8:00| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist