Kumkváty

Malé exotické ovoce, které si můžete dopřát. Řekneme vám, k čemu jsou dobré a jak je použít v kuchyni.

Známe je též pod názvem Cumquat, kumqat,  latinsky Fortunella japonova a hezky česky jako minipomerančík. Kumkvát je totiž nejmenší citrusový plod, který není většinou problém v našich obchodech sehnat. Není sice citrus jako takový, ale kumkvát je rostlina z čeledi routovitých, přesto je za citrus považován. Jeho původ je sporný, ale patrně pochází z Číny. V čínské literatuře jsou o něm zmínky již v 12. století.

Patří k delikatesám pro svoji intenzivní citrusovou vůni a chuť. Takže pokud máte rádi oranžát a chuť a vůni pomerančové kůry, směle si ho kupte.

Dobrota i se slupkou

Kumkváty vypadají jako malé šišaté (okrouhlé) pomeranče a podobně i chutnají. Váží průměrně 10 g a jsou velké asi jako větší oliva, tedy v průměru 2-3 c m.. Na rozdíl od jiných citrusů se kumkváty konzumují i se slupkou, která je velmi tenká. Slupka je oranžová, hladká a uvnitř je malé množství dužiny jemně nakyslé chuti. Plod je třeba před jídlem dobře omýt.
Nejlepší jsou sytě oranžové a spíše přezrálé plody, které jsou pak příjemně svěže kyselé.

Chuť kumkvátů je mírně trpká, dužina je lehce nahořklá, nejlépe tedy chutná v kuchyňských úpravách, kde dokáže oživit chuť masa, v kombinaci s steaky, kuřecím, grilovaným masem, zvěřinou, roládami nebo husími játry.

Upravit ho lze i nasladko do džemů, rosolů, lze z nich dělat velmi aromatický sirup, v prodeji je i kandovaný nebo sušený a proslazovaný. Lze jím zdobit dorty, zákusky a kandovaný ho přidávat do vánoček a mazanců.

Na kolečka nakrájené kumkváty jsou atraktivní ozdobou koktejlů a míchaných nápojů a nejen to. Jejich šťáva oživí chuť nejrůznějších nápojů.

Co obsahují?
Plod kumkvaátu obsahuhe vysoké množství vitamínů A, B, C a velké množství minerálních látek z nich nejcennější je asi hořčík a draslík. Působí dobře na  posilnění imunitního systému.
Ve 100 g tohoto ovoce je cca 40 kcal, z jednoho plodu získáte asi 4kcal.

Doma jako stromek
Kumkváty lze pěstovat i doma jako citrusový stromek či keřík. Poměrně ochotně i plodí, a pokud necháte plody dostatečně uzrát, či až přezrát, pak si můžete i pochutnat. Většinou ale slouží spíše jako ozdobný citrus.

Cena také trochu exotická…
Cena kumkvátů je zhruba 180,-Kč za kilogram, takže vás taková ochutnávka přijde odhadem tak na 1,-Kč za jeden kumkvát. Ovšem cena se může v průběhu sezóny mírně měnit.

5.12.2007 12:00| autor: Renata Petříčková
Více o tématu: minerályvitamíny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist