Což takhle dát si … ČESNEK

Blahodárné účinky česneku dnes již nejsou žádné tabu. Víte ale, že si česnekem můžeme nejen ochutit život, ale také vyléčit některé nemoci a zbavit se nějakého toho kilogramu navíc

Což takhle dát si ….. ČESNEK?

Pod pojmem „zapáchající růže“, je česnek znám již po celá staletí. V kuchyni se bez tohoto silně aromatického koření prakticky neobejdeme, proto si česnek skladujeme, sušíme, nebo pořizujeme ve společnosti dalšího koření, či individuálně přímo v sáčcích kořenících směsí. Přestože tradiční pokrmy, jako polévky, pomazánky, sosy pro naložená masa, či opečený chléb, si žádají hned několik stroužků oblíbené zeleninky, česnekové možnosti sahají mnohem dále než jen ke dveřím jídelny. Kvalitu složky, zvané ALICIN, totiž oceňujeme i v laboratořích farmakologie. Botanický Allium sativa působí nejen antibakteriálně, ale významně se podílí též v boji proti rakovině. Navíc chrání srdce, cévy a ředí krev. Alicin je zodpovědný i za typickou vůni česneku, před kterým se třesou nejen vampíři a karcinogeny, ale také tuková vlákna.

Česnek podporuje spalování tuku naprosto přirozenou cestou. Zajišťuje uvolnění hormonu noradrenalinu, který zmobilizuje metabolismus. Takto nastartovaný organismus si potom hravě poradí s tukem v přijímané potravě. Jeho účinky jsou o to markantnější, o co více je strava rostlinného původu. Živočišný tuk se, dle výzkumů, spaluje o poznání pomaleji. Milovníky bůčku ovšem jistě nenechá chladnými fakt, že česnek chrání jejich hladkou svalovinu a vůbec si vytváří ochranné prostředky proti nemocem arteriosklerotickým.

Až si budete potírat topinku, myslete na skutečnost, že při tepelném zpracování se příznivé účinky snižují a pouhá jediná minuta v mikrovlnné troubě, zdravotní chrabrost česneku naprosto zlikviduje. Lékaři proto doporučují doplňovat Alicin pomocí česnekových kapslí, anebo extraktem staršího česneku.

Všeho ale s mírou! Požitím čerstvého česneku, nebo velkého množství česneku se vystavujeme chudokrevnosti, pálení žáhy, komplikujeme život střevní mikroflóře v našem tlustém střevě a neposlední řadě jsme přímými svědky prazvláštní pachuti v ústech.

Příjemný den

20.1.2003 12:00| autor: Markéta Dušková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist