Cibule – co o ní nevíte

Je to ta nejobyčejnější zelenina, ale v kuchyni nenahraditelná. Setkáváme se s ní téměř každý den. Méně jsou však známy její další možnosti použití se zázračnými účinky. Řeč je o cibuli.

Už staří Egypťané považovali cibuli za symbol vitality a všelék seslaný samotnými bohy. Používali je jednak při náboženských obřadech, ale sloužila i jako preventivní prostředek proti choleře a moru.

Moderní věda přisuzuje cibuli roli ochránce před srdečními záchvaty a je dále považována za významného regulátora škodlivého cholesterolu. Syrová i vařená snižuje krevní tlak, ředí krev a rozpouští sraženiny.

Syrová cibule pak silně podporuje zažívání a pomáhá při nadýmání, zácpě a jaterních potížích. Povzbuzuje trávení a vstřebávání živin.

Její antiseptické účinky jsou často využívány k léčení dýchacích cest (nadrobno nakrájená, pokropená medem a přes noc vylouhovaná).

Štiplavost cibule zrychluje krevní oběh a vyvolává pocení. Tato zbraň je pak účinná např. v boji proti horečce.

Dodává samozřejmě také energii a přisuzují se jí afrodiziakální účinky (dřívější typickou svatební polévkou byla právě z tohoto důvodu cibulačka, místo dnešní klasické knedlíčkové).

Cibule ale není určena jen k jídlu. Syrový plátek je báječným obkladem na vosí či včelí bodnutí. Strouhaná cibule je zase skvělým obkladem na omrzliny a šťáva z cibule zahubí bradavice a uleví při bolesti zubů nebo ucha.

11.6.2008 12:00| autor: Katka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist