Celer – multivitamín

Již staří egypťané ho využívali jako účinné afrodiziakum. K podpoře říje se celerem dodnes krmí králičí samice… a na mužskou potenci se používá dodnes v lidovém léčitelství.

Druhy celeru:
Řapíkatý – používá se nadzemní ztluštělý stonek
Hlíznatý – klasický celer, používáme bulvu, ale i listy jako koření

Celer patří mezi potraviny, které buď milujete nebo nenávidíte. Jeho charakteristická chuť je způsobena množstvím obsažených éterických olejů. Ty jsou pro rostlinu mimořádně důležité, chrání ji před poškozením plísněmi, bakteriemi a dalšími nepěknostmi. A toho by byl hřích nevyužít.

Stejně jako rostlinu umí tyto účinné látky chránit naše tělo, sliznice především. V ústech, zažívacím traktu, v ledvinách, močových cestách, i ve střevech působí antibakteriálně a antimykoticky. Celerová silice při vdechování čistí sliznici dýchacích cest, a tak je nejúčinnějším lékem na nachlazení šťáva z čerstvého celeru.

Nacpaný multivitamin

Nejen prospěšné éterické látky, ale i množství vitamínů a minerálů skrývá tato na pohled nepříliš lákavá bulva.

Celer je významným zdrojem vitamínu B, a to všech béček, tedy takový B-komplex a tím působí pozitivně na naše nervy, vlasy, nehty a povzbuzuje chuť k jídlu. Listy celeru mají dokonce více vitamínu C než citron. Dále obsahuje vitamín A, K, E, z minerálů pak draslík, hořčík, chrom, sodík, vápník, železo, zinekjód a to vše v poměrně vysokých dávkách.

Léčivé účinky

Už shora uvedené musí dávat tušit, že celer je přírodní léčivou bombou. Je výtečné diuretikum – čistí ledviny a podporuje tvorbu moči, čímž působí na pohybový aparát, rozpouští usazeniny a odplavuje je z těla.

Vhodný je při dně, revmatismu a artritidě. Pravidelná konzumace syrového celeru nebo šťávy z něj dokáže výrazně ulevit kloubům. Je to i tím, že celer je silně zásadotvorný a tak vyrovnává tělesné pH na přijatelnou hodnotu. Při prvním náznaku migrény zkuste sníst celer, jednorázové vyrovnání kritické kyselosti těla může záchvat zastavit.

Snižuje i hladinu krevního cukru, snižuje krevní tlak, podporuje tvorbu žluče, chrání před žaludečními vředy a urychluje jejich hojení.

Využití v kuchyni

Můžeme využít listy jako koření, řapíky a někdy jsou využívána i jeho semena. Celer je nezastupitelný do svíčkové omáčky, do bramboračky a výtečný je smažený. Syrový ho lze využít do bramborového salátu nebo do pomazánek.
Syrový je samozřejmě nejcennější, nepříjemnou příchuť lze zmírnit přídavkem mrkve či mrkvové šťávy.

15.5.2008 12:00| autor: Renata Petříčková
Více o tématu: na nachlazenívitamíny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist