Avokádo – máslový plod

Avokádo pochází ze střední a jižní Ameriky a jejich stáří je udáváno dle archeologických nálezů až na 7000 let.

Již před 2500 lety bylo avokádo pěstováno záměrně ve větším množství. Patří do čeledi vavřínovitých a je to stálezelený strom, jehož plodem jsou bobule nebo peckovice. Ovšem až do 20. století bylo spíše opomíjeným druhem ovoce.

Pěstuje se v subtropických oblastech. Avokádo z Kalifornie má oblý tvar a hrubozrnnou tmavě fialovu slupku. To je podle labužníků chuťově lepší. Druhá odrůda zeleného avokáda se na evropské trhy dováží hlavně z Španělska a Izraele.

Název avokádo pochází z aztéckého ahuacacuauhitl, což znamená „varlatový strom“. Varlata připomínají tím, že rostou na stromě v párech a proto se považují za afrodisiakum. Jiné názvy jsou „avokádová hruška“ nebo „aligátoři hruška“ kvůli hrubé pokožce plodu. Měří zhruba 5-7 cm a pecka má 2-3 cm. Ačkoliv je avokádo prodáváno jako ovoce, jeho využití je spíše shodné se zeleninou.

Co je v něm?
Avokádo je jedno z mála ovoce, které obsahuje tuky (až 20% organického tuku), hlavně kyselinu olejovou, která patří mezi mononenasycené tuky a má blahodárný vliv na boj s cholesterolem, přitom avokádový tuk je lehčeji stravitelný než třeba olej ze semen olejnatých rostlin. Dále má až 70% vody.

Obsahuje mnoho draslíku a folátů, hořčík, beta-sitosterol a neobsahuje sodík, je tedy vhodný při nemocech srdce a krevního oběhu. Má také očím prospěšný antioxidant lutein a mnoho vitamínu E, který působí proti rakovině prostaty. Obsahuje i vitamín C, B1 a mnoho vlákniny. Jeho dosud neprozkoumané látky mají regenerační vliv na játra po virové hepatitidě u laboratorních krys, u lidí zatím nebyl tento účinek potvrzen.

Jeho jemná oříšková máslová chuť a vysoká biologická hodnota z něj činí vhodné první jídlo pro kojence. Je vhodný i pro těhotné ženy Ovšem své uplatnění najde i v kosmetice, rozmačkaná zralá dužina prospívá suché pleti.

Jak vypadá správně zralé avokádo?
Je při stisknutí prstem mírně měkké, ale ne kašovité. Na slupce by neměla být tmavá a příliš měkká místa, což značí omačkání.  V obchodech jsou k dostání většinou tvrdé, nezralé. Avokádo jako takové nedosáhne plné zralosti na stromě, ale zraje až po pádu na zem. Nejlépe zraje zabalené do papíru při pokojové teplotě, dozraje tak za 3 dny.
Plod rozkrajujeme podélně, obě půlky oddělíme a vyjmeme pecku. Avokádo pak naporcujeme nebo vydlabeme lžičkou. Dužinu zakápneme citronovou šťávou, aby nezešedla.

Rada na závěr:
Původní sezóna avokád je v rozmezí od května do srpna, ačkoliv jsou k dostání i mimo tuto dobu, bývají to tvrdé nezralé plody, jejichž chuť si nezadá s tou pravou máslově oříškovou u dokonale uzrálého sezónního avokáda. Chuť avokáda lze popsat jako plnou máslovou s přídechem čerstvého dřeva.  Nezralé avokádo má nepříjemnou hořkou chuť. Nejlepší je kupovat tvrdá na pohled hezká avokáda a nechat si je doma dozrát.

Výrobky z avokáda ani jeho dužnina rozhodně nepatří do mrazáku. Jídla s avokádem skladujeme v nejméně chladné části ledničky maximálně 3 až 4 dny.

10.5.2007 12:00| autor: Renata
Více o tématu: draslíkhořčíkvitamín e

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist