AKTIVNÍ, DŮSLEDNÝ, ENERGICKÝ Vitamíny, rozpustné v tucích

CÍTÍTE SE UNAVENÍ

Pokud jste příliš a často unavení, může být kromě drastických redukčních diet na vině i konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, tedy potravin s vysokým obsahem cukru a bílé mouky.

Možná vám chybí i zásoba životně důležitých vitamínů…

Vitamín A

Vitamín A se podílí na všech hlavních funkcích našeho organismu. Je nutný k vidění, nezbytný pro růst, vývoj kostí, funkci pohlavních žláz a pro zdravý vzhled pleti i očí. V posledních letech se upozorňuje na protinádorový účinek. Hlavními zdroji vitamínu A jsou játra, žloutky, ovoce a zelenina se žlutým nebo oranžovým zabarvením, dále pak tmavozelené listy zelenin a papriky, dýně, hrášek a petržel. Nedostatek vitamínu A se projevuje šeroslepostí, přecitlivělostí na světlo, pálením pod víčky. Vitamín A je rozpustný pouze v tucích, ne ve vodě. Ohříváním se neničí, ale oxidací ano. Potraviny doporučujeme uchovávat v temnu.

Vitamín D

Vitamín D je potřebný pro normální vstřebávání vápníku a jeho ukládání v kostech. Nejbohatším zdrojem je stále sluneční záření. Pozor však na jeho karcinogenní účinky. Malé množství vitamínu D je také ve žloutku a v rybím tuku. Nedostatek vitamínu D v dětství způsobuje křivici (rachitis), což znamená měknutí kostí z nedostatečného ukládání vápníku. Obdobou křivice u dospělých je odvápnění kostí (osteoporóza).

Vitamín E

Vitamín E zabraňuje sterilitě a zvyšuje potenci u mužů, má antioxidační působení, což má příznivý účinek na tlumení rozvoje chorob krevního oběhu, cévních komplikací a chrání před nádorovým onemocněním. Také pomáhá léčit rány a odstraňovat jizvy. Navíc zvyšuje živost, vitalitu a chuť do života. Používá se při léčení různých jaterních onemocnění. Vitamín E má důležité místo v látkové přeměně těla. Denně bychom měli přijímat 100 mg vitamínu E. Pro příznivé působení vitamínu E v lidském těle mluví i lékařská porovnání z poslední doby na výskyt rakoviny a srdečního infarktu. Potraviny bohaté na vitamín E jsou rostlinné oleje, obilné klíčky, ořechy, slunečnicová semena, špenát, kapusta, kopřivy a chřest. V období různých zátěží doporučujeme obsah vitamínu E zvýšit přidáním vitamínu E v přírodních tabletách. Pokud užíváte jako doplněk stravy železo, berte ho v jinou denní dobu než vitamín E, neboť železo vitamín E ničí.

zdroj: www.fzv.cz

18.10.2005 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist