AKTIVNÍ, DŮSLEDNÝ, ENERGICKÝ Vitamíny, rozpustné v tucích

CÍTÍTE SE UNAVENÍ

Pokud jste příliš a často unavení, může být kromě drastických redukčních diet na vině i konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, tedy potravin s vysokým obsahem cukru a bílé mouky.

Možná vám chybí i zásoba životně důležitých vitamínů…

Vitamín A

Vitamín A se podílí na všech hlavních funkcích našeho organismu. Je nutný k vidění, nezbytný pro růst, vývoj kostí, funkci pohlavních žláz a pro zdravý vzhled pleti i očí. V posledních letech se upozorňuje na protinádorový účinek. Hlavními zdroji vitamínu A jsou játra, žloutky, ovoce a zelenina se žlutým nebo oranžovým zabarvením, dále pak tmavozelené listy zelenin a papriky, dýně, hrášek a petržel. Nedostatek vitamínu A se projevuje šeroslepostí, přecitlivělostí na světlo, pálením pod víčky. Vitamín A je rozpustný pouze v tucích, ne ve vodě. Ohříváním se neničí, ale oxidací ano. Potraviny doporučujeme uchovávat v temnu.

Vitamín D

Vitamín D je potřebný pro normální vstřebávání vápníku a jeho ukládání v kostech. Nejbohatším zdrojem je stále sluneční záření. Pozor však na jeho karcinogenní účinky. Malé množství vitamínu D je také ve žloutku a v rybím tuku. Nedostatek vitamínu D v dětství způsobuje křivici (rachitis), což znamená měknutí kostí z nedostatečného ukládání vápníku. Obdobou křivice u dospělých je odvápnění kostí (osteoporóza).

Vitamín E

Vitamín E zabraňuje sterilitě a zvyšuje potenci u mužů, má antioxidační působení, což má příznivý účinek na tlumení rozvoje chorob krevního oběhu, cévních komplikací a chrání před nádorovým onemocněním. Také pomáhá léčit rány a odstraňovat jizvy. Navíc zvyšuje živost, vitalitu a chuť do života. Používá se při léčení různých jaterních onemocnění. Vitamín E má důležité místo v látkové přeměně těla. Denně bychom měli přijímat 100 mg vitamínu E. Pro příznivé působení vitamínu E v lidském těle mluví i lékařská porovnání z poslední doby na výskyt rakoviny a srdečního infarktu. Potraviny bohaté na vitamín E jsou rostlinné oleje, obilné klíčky, ořechy, slunečnicová semena, špenát, kapusta, kopřivy a chřest. V období různých zátěží doporučujeme obsah vitamínu E zvýšit přidáním vitamínu E v přírodních tabletách. Pokud užíváte jako doplněk stravy železo, berte ho v jinou denní dobu než vitamín E, neboť železo vitamín E ničí.

zdroj: www.fzv.cz

18.10.2005 12:00
Více o tématu: energievitamíny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist