Femina.cz » Magazín » Wellness » Losos - co o něm nevíte

Losos - co o něm nevíte

Losos - co o něm nevíte

Magazín: Wellness | autor: Renata Petříčková | vydáno 28. 02. 2014

Losos a bílé lehké víno, to je ideální spojení chutí. V kombinaci se smetanovou omáčkou je vhodný i sekt či šumivé víno. Ano, maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas. Navíc je mimořádně prospěšný našemu zdraví.

Losos až do dospělosti žije v chladných vodách v severních mořích a pouze za účelem rozmnožování pak táhne k pramenům řek. Většina lososů prodávaných v obchodech ale pochází z umělých odchovů.

Růžové maso je oázou prospěšných látek

Růžovo-oranžové maso z lososa je řazeno mezi top potraviny a to hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3. Nedostatek těchto důležitých látek může mít za následek suchou pokožku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese a bolesti kloubů. Prostě vše, co jsme zvyklí dávat do škatulky „civilizační neduhy“. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy.

5 důvodů proč se milujeme čím dál míň. Víme, jak to změnit!

5 důvodů proč se milujeme čím dál míň. Víme, jak to změnit!

K únavě a stresu se připojují moderní technologie a tahle mocná trojka hasí vášeň poměrně úspěšně...

Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny.

Jeho maso je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá, od růžové po tmavě červenou.

Využití v kuchyni

Losos je báječnou pochoutkou a je poměrně cenově dostupný, koupíme ho buď zmrazeného nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme bedlivý pozor na kvalitu. Pak ho můžeme podávat i v syrové "úpravě" s koprovou marinádou, ale běžnější je jeho krátké vaření, dušení či zapékání. Oblíbený je uzený losos nebo tatarský biftek z lososa.

A recept pro vás navíc:

Losos s koprem

Budete potřebovat:

  • 1 filet z lososa
  • máslo
  • sůl
  • citron
  • kopr

Postup:

Pekáček vymažeme máslem, položíme na něj omytého lososa, osollíme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme asi lžící posekaného kopru.

Navrch položíme malý plátek másla a pečeme na 200°C 15-20 minut.

Podáváme s bramborem.

Foto zdroj: profimedia.cz

Další články z rubriky

Komentáře (5)

Datum Autor Nadpis
02. 03. 2014 giudi zajímavé (reakcí: 0)
28. 02. 2014 pepina . (reakcí: 0)
28. 02. 2014 lucik21 ... (reakcí: 0)
28. 02. 2014 glady ... (reakcí: 0)
28. 02. 2014 Kefyna Výborně (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Mary Kay Intenzivní hydratační krém

Mary Kay Intenzivní hydratační krém

Pro pocit úžasné hebkosti a měkkosti...

Testy kosmetiky: Pleťová | vydáno 20. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Beran

20. 01. 2017 Horoskop Beran

Přecitlivělé nervy tě potrápí již od časného rána, pocit, že se celý svět spiknul proti tobě, bude tak silný, že nebu... Celý horoskop

Karta dne

Král poháru
Skvělý den naplněný radostnými událostmi a pocity, můžeš se těšit na skvělou spolupráci s muži narozenými ve znamení Ryby, Raka nebo Štíra. Ty, která toužíš po lásce a...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Hubnutí podle horoskopu, selfie i barva r...

Znamení horoskopu o nás vypovídá hodně, ať už se nám to líbí nebo ne. A protože my máme tajemno, horoskopy a výklady ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist