Femina.cz » Magazín » Wellness » Losos - co o něm nevíte

Losos - co o něm nevíte

Losos - co o něm nevíte

Magazín: Wellness | autor: Renata Petříčková | vydáno 28. 02. 2014

Losos a bílé lehké víno, to je ideální spojení chutí. V kombinaci se smetanovou omáčkou je vhodný i sekt či šumivé víno. Ano, maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas. Navíc je mimořádně prospěšný našemu zdraví.

Losos až do dospělosti žije v chladných vodách v severních mořích a pouze za účelem rozmnožování pak táhne k pramenům řek. Většina lososů prodávaných v obchodech ale pochází z umělých odchovů.

Růžové maso je oázou prospěšných látek

Růžovo-oranžové maso z lososa je řazeno mezi top potraviny a to hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3. Nedostatek těchto důležitých látek může mít za následek suchou pokožku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese a bolesti kloubů. Prostě vše, co jsme zvyklí dávat do škatulky „civilizační neduhy“. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy.

5 důvodů proč se milujeme čím dál míň. Víme, jak to změnit!

5 důvodů proč se milujeme čím dál míň. Víme, jak to změnit!

K únavě a stresu se připojují moderní technologie a tahle mocná trojka hasí vášeň poměrně úspěšně...

Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny.

Jeho maso je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá, od růžové po tmavě červenou.

Využití v kuchyni

Losos je báječnou pochoutkou a je poměrně cenově dostupný, koupíme ho buď zmrazeného nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme bedlivý pozor na kvalitu. Pak ho můžeme podávat i v syrové "úpravě" s koprovou marinádou, ale běžnější je jeho krátké vaření, dušení či zapékání. Oblíbený je uzený losos nebo tatarský biftek z lososa.

A recept pro vás navíc:

Losos s koprem

Budete potřebovat:

  • 1 filet z lososa
  • máslo
  • sůl
  • citron
  • kopr

Postup:

Pekáček vymažeme máslem, položíme na něj omytého lososa, osollíme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme asi lžící posekaného kopru.

Navrch položíme malý plátek másla a pečeme na 200°C 15-20 minut.

Podáváme s bramborem.

Foto zdroj: profimedia.cz

Další články z rubriky

Komentáře (5)

Datum Autor Nadpis
02. 03. 2014 giudi zajímavé (reakcí: 0)
28. 02. 2014 pepina . (reakcí: 0)
28. 02. 2014 lucik21 ... (reakcí: 0)
28. 02. 2014 glady ... (reakcí: 0)
28. 02. 2014 Kefyna Výborně (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Chanel Multifunkční pečující řasenka Dimensions de Chanel

Chanel Multifunkční pečující řasenka Dimensions de Chanel

Prodlužuje, tvaruje, zhušťuje!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 07. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Vodnář

07. 12. 2016 Horoskop Vodnář

Tvůj partner je pro tebe velkým darem, nejenže se vzájemně doplňujete, váš vztah je založený na důvěře. Nic ani nikdo... Celý horoskop

Karta dne

Ďábel
Dnes raději odlož důležitá rozhodnutí stranou, zejména pokud jde o vztahy a finanční záležitosti. Mohla bys přijít nejen o značnou finanční sumu, hrozí ti také ztráta ...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist