Femina.cz » Magazín » Wellness » Losos - co o něm nevíte

Losos - co o něm nevíte

Losos - co o něm nevíte

Magazín: Wellness | autor: Renata Petříčková | vydáno 28. 02. 2014

Losos a bílé lehké víno, to je ideální spojení chutí. V kombinaci se smetanovou omáčkou je vhodný i sekt či šumivé víno. Ano, maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas. Navíc je mimořádně prospěšný našemu zdraví.

Losos až do dospělosti žije v chladných vodách v severních mořích a pouze za účelem rozmnožování pak táhne k pramenům řek. Většina lososů prodávaných v obchodech ale pochází z umělých odchovů.

Růžové maso je oázou prospěšných látek

Růžovo-oranžové maso z lososa je řazeno mezi top potraviny a to hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3. Nedostatek těchto důležitých látek může mít za následek suchou pokožku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese a bolesti kloubů. Prostě vše, co jsme zvyklí dávat do škatulky „civilizační neduhy“. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy.

5 důvodů proč se milujeme čím dál míň. Víme, jak to změnit!

5 důvodů proč se milujeme čím dál míň. Víme, jak to změnit!

K únavě a stresu se připojují moderní technologie a tahle mocná trojka hasí vášeň poměrně úspěšně...

Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny.

Jeho maso je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá, od růžové po tmavě červenou.

Využití v kuchyni

Losos je báječnou pochoutkou a je poměrně cenově dostupný, koupíme ho buď zmrazeného nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme bedlivý pozor na kvalitu. Pak ho můžeme podávat i v syrové "úpravě" s koprovou marinádou, ale běžnější je jeho krátké vaření, dušení či zapékání. Oblíbený je uzený losos nebo tatarský biftek z lososa.

A recept pro vás navíc:

Losos s koprem

Budete potřebovat:

  • 1 filet z lososa
  • máslo
  • sůl
  • citron
  • kopr

Postup:

Pekáček vymažeme máslem, položíme na něj omytého lososa, osollíme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme asi lžící posekaného kopru.

Navrch položíme malý plátek másla a pečeme na 200°C 15-20 minut.

Podáváme s bramborem.

Foto zdroj: profimedia.cz

Další články z rubriky

Komentáře (5)

Datum Autor Nadpis
02. 03. 2014 giudi zajímavé (reakcí: 0)
28. 02. 2014 pepina . (reakcí: 0)
28. 02. 2014 lucik21 ... (reakcí: 0)
28. 02. 2014 glady ... (reakcí: 0)
28. 02. 2014 Kefyna Výborně (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Eucerin Krém na nohy UreaRepair Plus 10%

Eucerin Krém na nohy UreaRepair Plus 10%

Pro zdravou pokožku nohou a krásná chodidla!

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 24. 03. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Býk

24. 03. 2017 Horoskop Býk

Příliš často na tebe dotírají myšlenky, že jsi k ničemu, že tě nic nebaví. Než se propadneš do úplné deprese, zkus lé... Celý horoskop

Karta dne

Sedm mečů
Můžeš se cítit vyčerpaná a stát téměř na pokraji sil díky porážce, kterou jsi právě prožila. Pokud jsi o něco důležitého přišla a nezískala jsi to právě čestným způsob...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Femina v novém kabátku

Nový týden je tady a s ním také konečně po dlouhé zimě oficiálně přichází jaro. Také už se nemůžeš dočkat, až se přír...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist