Sladká a tučná jídla aneb Největší nepřátelé krásné a mladistvé pleti

Že proces stárnutí nelze zpomalit? Ale kdeže! Pokud ze svého jídelníčku vykážeš bílé pečivo, sladkosti, zpracované maso i smažená jídla, můžeš tvorbě vrásek zatnout tipec. Vyhneš se tak i akné a ekzémům.

plet-1100x618.png Zdroj: Shutterstock

Které potraviny urychlují stárnutí tvé pleti? Těmto se raději vyhni!

Neustále kupuješ další a další krémy, oční séra, pleťové mlhy, hydratační gely a další produkty, které slibují zdravou pokožku a mladistvý vzhled? Nic proti takové péči o zevnějšek, ale možná neškodí si připomenout, že i strava má na tvou vizáž velký vliv. Dnes se zaměříme na potraviny, jejichž častější konzumace tě připravuje o krásu, jelikož nahrává akné a zbytečně urychluje stárnutí. Před čím se mít na pozoru?

Sladkosti jako postrach zrcadla

Všichni víme, že „něco na zub“ platí za chutný doping, jenž v krizové situaci pocuchané nervy ocení. Tak jasně, občas takhle zhřešit je víceméně v pořádku, ovšem úplně jiná písnička je to v případě, kdy to člověk se sušenkami, bonbóny, čokoládovými tyčinkami, koblihami a koláčky trochu přehání. Kde je kámen úrazu?

„Větší spotřeba sladkostí nesouvisí jen s obezitou a rizikem demence, jak si mnozí myslí. Molekuly rafinovaného cukru se zachycují k buňkám proteinových vláken uvnitř kůže, čímž se proces stárnutí značně urychluje. Cukr rovněž stojí v cestě přirozené produkci kolagenu, takže pleť ztrácí svou elasticitu. Jeho omezená výroba ovšem negativně ovlivňuje i kvalitu vlasů a nehtů,“ vysvětluje americká dermatoložka Susan Stuart.

Smažená jídla? Kapitola sama pro sebe

Ani „dobroty“ připravované na oleji nejsou žádnou hitparádou. Ze závěrů nedávné studie americké neziskové organizace Mayo Clinic jednoznačně vyplývá, že příznivci smažených pokrmů častěji čelí hormonální nerovnováze. Právě jejím vlivem dle názoru tamních specialistů dochází ke zvýšené produkci kožního mazu i k ucpávání pórů. Výsledkem je pak nejen nenáviděné akné, ale také nepříjemné vyrážky a ekzémy, kterých se zbavuje jen horko těžko. Ještě pořád máš chuť na něco z rychlého občerstvení na rohu?

Zpracované maso. Od něj raději ruce pryč

Slanina, šunka, párky a další uzeniny na pultech obchodů vypadají sice lákavě, o tom žádná, ale ve finále z nich nic dobrého nekouká. Výše jmenovaná expertka varuje, že tyto masné produkty obsahují vysoký podíl tuku, cholesterolu, sodíku, siřičitanů a konzervačních látek, jež poskytují příhodné podmínky pro vznik vrásek a otoků. Tím to ale ještě nekončí, neboť „ďábelské složení“ těchto potravin bývá ve vědeckých kruzích spojováno také s migrénou. Takže kruhy pod očima nebo bolehlav? Ano, i to je daň…

Čtěte také:

Bílé pečivo jako tabu

Ačkoli v porovnání s minulostí je dnes trend zdravé výživy o něco rozšířenější, odborníky zatracované bílé pečivo je stále hodně propíraným zbožím. Všechno, co je vyrobené z „bledé“ mouky, má vysoký glykemický index, na což tělo reaguje intenzivnější produkcí inzulinu. Jenže právě tento stav úzce souvisí s rozvojem celé řady kožních nedokonalostí.

31.7.2023 11:00| autor: Lucie Feiková | zdroj: https://www.foxnews.com/health/13-everyday-habits-that-are-aging-you

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist