Oleje a tuky. Jsou důležité i pro termoregulaci!

Energetická hodnota 1 g tuků = 38 kJ
Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny (nasycené, nenasycené) v různém poměru. Tuky by měly hradit 20–30 % celkové energetické hodnoty, což představuje při redukční dietě o 5000 kJ 25–40 g tuku. Tuky jsou důležité pro tvorbu buněčných membrán, vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), jsou nosiči vůně a textury pokrmu, prodlužují dobu vyprázdnění žaludku a jsou důležité pro termoregulaci.
Bez tuků žít nelze, tuk lze jen omezit a umět rozpoznat jeho kvalitu.

Ukazatelem kvality tuků jsou nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselina linolová

Jelikož vysoký obsah nenasycených mastných kyselin mají rostlinné oleje, jsou doporučovány jako tuky nejvhodnější. Odborníci přes výživu proto doporučují jíst jednodruhové rostlinné oleje, ale i rostlinná másla a margaríny. Nejvíce zdraví prospěšný olej je, jak všichni tušíte, panenský olivový olej. Kvalitní olivový olej poznáme podle světle zelené barvy bez vůně. Druhořadý olivový olej je spíše žlutý.

Panenský olej, si klidně dolej…

Pod názvem olivový olej se u nás nejčastěji prodává směs panenského oleje s rafinovaným olivovým olejem, proto dávejte pozor při výběru. Ten nejkvalitnější a také nejdražší se nazývá Extra virgin olive oil, tedy Extra panenský olivový olej. Méně kvalitní je pak Fine virgin, který má dokonalou chuť a vůni. Obyčejný panenský olej se nazývá Semi-fine.
Panenský olivový olej nezpůsobilý k přímému používání je určený k rafinaci nebo k technickým účelům. Rafinovaný olivový olej se proto doporučuje ke smažení, ale né již do studené kuchyně.

Tuk, který nebrat…

Pokud tuto otázku vezmu z vizuálního hlediska, tak nekvalitní tuk poznáme tak, že je žluklý, tedy zapáchá a má nepříjemnou chuť. Teplo a světlo ničí biologickou hodnotu a urychluje kažení tuků. Proto dávejte pozor na to, jak tuky a oleje skladujete. Měly by být uchovávány v chladničce a je třeba respektovat jejich záruční dobu.
Pokud si tuto otázku vysvětlím z hlediska biologického, tak nekvalitní tuk je tuk živočišný a také tuk ztužený. Ztužený tuk se sice vyrábí z rostlinných olejů, ale při ztužování dochází k tomu, že nenasycené mastné kyseliny se hydrogenují na mastné kyseliny nasycené a jako vedlejší produkt vznikají trans-mastné kyseliny, které se podílejí na zvýšení cholesterolu v krvi.
Může nám pomoci konzistence. Převládají-li vyšší nasycené mastné kyseliny, jedná se o tuky tuhé konzistence, jejichž teplota tání je vysoká, tyto tuky se tedy používají ke smažení. Je-li zvýšený obsah nenasycených mastných kyselin, jedná se o tuky mazlavé konzistence s nižší teplotou tavení. Převažují-li nenasycené mastné kyseliny, jsou tuky tekuté konzistence a nízké teploty tavení (rostlinné oleje pro studenou kuchyni).

Jsou pomocná měřítka kvality v ceně

Samozřejmě. Jak už jsem napsala výše, nejdražší tuk je extra panenský olivový olej, nejlevnějším tekutým olejem bude rafinovaný vícedruhový olej.

Kdy je třeba tuky omezit

Tuky je potřeba omezit při redukční dietě, při kardiovaskulárních onemocněních, při jaterních a žlučníkových chorobách, při zánětu slinivky břišní a při průjmových onemocněních.

Lze žít bez tuků a je to tak správně

Bez tuků žít nelze, tuk lze jen omezit. Člověk potřebuje ke svému životu všechny živiny, tedy sacharidy, tuky i bílkoviny. Molekuly triacylglycerolů a volných mastných kyselin jsou důležité pro energetický metabolismus a pro udržování energetické rovnováhy. Tuky jsou také důležité proto, že rozpouštějí vitamíny, jež jsou rozpustné v tucích, tedy vitamin A, D, E,. K. Podkožní tuk chrání důležité orgány před mechanickým poškozením a také slouží jako tepelný izolátor. Tuky jsou také velmi důležitou součástí některých buněčných struktur a nedílnou součástí mnoha tkání. Zabraňují také vysychání pokožky, udržují její elastičnost.
Pokud bychom tuk vyřadili zcela ze své stravy (a to si myslím, že ani zcela nelze), brzy by se dostavily zdravotní komplikace.

A na závěr si povězme o omega-3 a omega-6 mastných kyselinách

Omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny hrají významnou roli při udržování zdravého srdce.
O polynenasycených mastných kyselinách omega-6 je již řadu let známo, že pomáhají snižovat hladinu celkového cholesterolu i LDL cholesterolu. Vyšší příjem omega-3 polynenasycených mastných kyselin rovněž pomáhá udržovat zdravé srdce. Omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny patří mezi esenciální kyseliny, což znamená, že si je tělo neumí samo vytvořit a musí je přijímat prostřednictvím stravy. Najdete je v rybím tuku (proto je konzumace ryb tolik doporučována), ve vlašských oříškách a v rostlinných olejích.

Promaštěné tipy feminy: Nenaolejuje-li mne Julie, naolejuji se sám(a), vím totiž čím…
Olej jako elixír života

Nutriční terapeutka radí: Nutriční terapeutka – člověk jenž ovládá kalorie
A» ľije tahle ta, ątíhlá planeta! I vy můľete být krásní, svěľí a plni energie…
Řekni mi co jíą, a já ti řeknu jak jíst lépe…
GI 55 – číslo, které vám zachrání linii!
Vychvalovaná i zatracovaná – dělená strava. Je ąpatná či zdravá
Ten, kdo chce zblnout, a» začně hubnout! Více, neľ nesmyslné diety, fungují ozdravné propriety…
Straąák plný jedu – Botulotoxin! Pozor na cizokrajné ovoce…
Silvestr, den plný alkoholu
Dobré tipy, jak přeľít oslavu bez nepříjemných následků
Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí… a naopak .-)
Čaj chutná i léčí… Oolong a Pu-Erh pro krotitelky kilogramů, mladý bílý čaj i bylina Rooibos!
Vyľeňte nemoci sibiřským lomcovákem! Červené víno chrání mozek…
Pijte Roibos, je takřka zázračný! I káva umí zázraky…

Femina vyzvídá na nutriční terapeutce Julii Zákostelecké. Ptejte se i Vy…
Napište nám své otázky na adresu info@femina.cz
pod heslem NUTRIČNÍ TERAPEUT,
a nebo své dotazy připojte přímo k článku.
(Foto: internet)

It-is.cz/terapeutka

29.1.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist