Ještě než začnete pít… tohle obsahují limonády!

Českem cloumá metylalkoholový skandál nebývalých rozměrů. Pití tvrdého alkoholu je jen na vlastní nebezpečí. To ostatně platilo vždy bez ohledu na počet úmrtí kvůli pančovaným kořalkám. Jenže ani ostatní nápoje nejsou zcela bez závad. Zejména ty slazené s bublinkami.

Limonády jsou určitě lepším řešením než konzumace tvrdého alkoholu nejasného původu. Ale zdaleka ne nejlepším. Spotřeba šumivých nealkoholických nápojů celosvětově stoupá. Z průměrných 38 litrů na osobu se za 27 let vyšplhala na 100 litrů na hlavu za rok. To už je pořádný důvod podrobit je biologické studii. A napřed varování: Pokud je stále chcete mít v oblibě, tak raději dál nečtěte!

Převratným zjištěním není, že cukr, kterým limonády a další slazené nápoje překypují, způsobuje příbytek na váze. Daleko více alarmující je fakt, že už pouhé dvě plechovky limonády týdně mohou rozhodit náš metabolismus. Tělo totiž začne čerpat zásoby z cukrů a spaluje daleko méně tuku. A ještě jedna špatná zpráva: může jít o změnu nevratnou. Rozpuštěný cukr totiž způsobuje změnu chování svalových genů.

Možná vás dosud ani nenapadlo, že si konzumací „neškodných“ limonád můžete přivodit další onemocnění a neduhů: třeba vysoký krevní tlak, srdeční choroby, selhání jater či cukrovku. K tomu podle vědců stačí pouhá jedna plechovka limonády každý den po dobu jednoho měsíce. Na základě těchto zjištění už některé evropské státy, například Dánsko či Francie uvalily na „bublinky“ vyšší daň, aby tím snížily jejich spotřebu.

[[related]]

Nezpečná cola vs. ostatní „zdravější“ nápoje

Oblíbená cola obsahuje nezdravá aditiva, aromata, barviva a kofein. Zdaleka největším nebezpečím je ale už zmíněný cukr. Na 0,3 litru ho je 35 gramů, což představuje 9 čajových lžiček! Dohromady to dělá 139 kilokalorií. Citrusové nápoje ale mohou být neméně nebo více nebezpečné. Obsahují totiž nezřídka stejné, nebo dokonce ještě vyšší množství cukru. Navíc jsou kyselejší, což vůbec neprospívá zubní sklovině. Takzvané „zdravé“ limonády s příměsí ovocné šťávy mohou podle izraelských vědců dokonce způsobit dlouhodobé poškození jater! Stačí půl litru denně a člověk si může přivodit onemocnění jater, které je předstupněm k cirhóze a rakovině. Za vše může vysoký obsah fruktózy.

Pozor, dětem nebezpečné!

Zbystřit by měli především rodiče malých dětí. Na limonády se dá totiž vypěstovat závislost, která vede v pozdějším věku k již zmíněným zdravotním problémům. Děti, které rády pijí limonády, navíc podle vědců raději sáhnou po nezdravých jídlech s vysokým podílem soli, včetně brambůrek. Jediným řešením je dávat dětem pít obyčejnou neslazenou vodou. Naopak „zdravější“ džusy nejsou dobrou alternativou, opět v nich je spousta přidaného cukru.

Ještě máte chuť?

27.9.2012 10:00| autor: Marta Dostoupilová
Více o tématu: cukrjátralimonádarakovina

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist