Cibule podporuje paměť

Cibule nutí k pláči člověka již více než pět tisíc let. Z oblastní střední Asie se rozšířila do celého světa. Cibuli vděčíme především za řadu vitaminů, minerálů a dalších živin, které mj. pomáhají zlepšit paměť.

K slzám nás nutí sloučeniny síry, které se při nakrojení cibule uvolňují. Vylučování dráždivých plynů lze omezit podchlazením cibule v lednici či ledové vodě. Těmto látkám však vděčíme za řadu zdravotně příznivých účinků. Cibule sloužila před tisíci let k léčbě nachlazení, srdečních onemocnění, diabetu a osteoporózy. Tato zelenina zlepšuje oběh, snižuje vysoký krevní tlak a ovlivňuje srážlivost krve. Na Maltě půlkami cibule léčí popálení mořským ježkem.

Odborníci z japonské Hokkaido Tokai University objevili u staroznámé cibule novou kvalitu. Osoby s poruchami paměti si prý po pravidelné konzumaci vařené cibule lépe vybavovali zapamatované pojmy. Podle Japonců by jejich objev mohl přispět při výzkumu léčby Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby a dalších typů demence.

Pole odborníků z Hokkaido Tokai University se totiž antioxidanty z cibule váží na toxiny v mozku, které paměť zhoršují.

Podobné účinky jako cibule mají také její příbuzní – česnek a pórek.

1.10.2007 12:00| autor: Famous
Více o tématu: cibule

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist