Češi – smutní favorité rakoviny tlustého střeva a konečníku

Stravovat se podle tradičního jídelníčku západní společnosti představuje hazard se zdravím. Američtí vědci varovali, že skutečně skladba potravy je nejvíce zodpovědná za rakovinu tlustého střeva. Češi v počtu nemocných i umírajících na zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku představují světovou jedničku.

Nejhorší jsou především červené maso, uzeniny, konzervy, výběrové mouky, živočišné tuky a cukr. Pokud tvoří tyto potraviny většinu jídelníčku člověka, ten pak u sebe zvyšuje riziko úmrtí na nádor tlustého střeva až třikrát.

„Lékaři, kteří léčí rakovinu tlustého střeva, musejí s pacienty hovořit o jejich jídelníčku. Ze své zkušenosti vím, že pacienti se na to hodně ptají. Chtějí vědět, co by měli jíst a zda mají cvičit. Ale je těžké poskytovat jim nějaká doporučení bez jasných dat,“ tvrdí onkolog Jeffrey Meyerhardt.

Skladba jídla může ovlivňovat také šanci na úspěšnou léčbu u osob postižených zhoubným nádorem tlustého střeva. Ti, kteří vsadí na celozrnné obiloviny, rostlinné tuky, zeleninu a rybí maso mají až 3,5 větší šanci, že přežijí, ve srovnání s pacienty, kteří nadále holdují červenému masu, uzeninám, tukům, cukru a bílému pečivu.

Zároveň však Meyerhardt se svými kolegy dodává, že je stále potřeba celý problém se stravou a rakovinou střev nadále zkoumat a přinášet více průkazných dat a materiálů.

26.8.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist