Recept na krásu od madame de Pompadour

Celý milostný příběh se začal v roce 1745, kdy oblíbenkyně Ludvíka XV., markýza de Pompadour, která se obklopila nejproslulejšími umělci a filozofy své doby, prohlásila, že „Šampaňské je jediné víno, po jehož vypití zůstane žena krásná“.
Za prvního císařství přispěla k věhlasu šampaňského i Napoleonova matka a jeho manželka Josefína. Také Sarah Bernhardtová pila půl lahve šampaňského ke každému jídlu a svěřila se, že bublinky na ní mají zázračný účinek.
Doporučení vrchního sklepmistra pro opravdový požitek…

To nejlepší vychutnání…

Důležité je, aby víno bylo dobře vychlazené. Teplota se má pohybovat mezi 6 a 8 °C. Ideální je hladit jej 20 minut v kbelíku do ploviny naplněném vodou a do poloviny ledem. Tím se víno postupně vychlazuje a zachováná nejvyšší kvalitu.

Otevírat láhev šampaňského je něco jako rituál…

Nejelegantnější způsob je nechat láhev v kbelíku s ledem, mírně ji naklonit a přitom držet palec na korkové zátce, aby se uvolnila. Hrdlo láhve a zátku držíme v jedné ruce. Druhou rukou otáčíme lahlí, přičemž držíme zátku na svém místě. Zátku bychom měli uvolnit pomalu, neměl by to být žádný výstřel, ale jemný zvuk.

Při vlastním podávání šampaňského láhev vyjměte z kbelíku s ledem a osušte. Na dno sklenice nalijte malé množství vína na ochutnání a potom jej podávejte. Sklenice se plní maximálně do dvou třetin, aby se zachovala šumivost a čerstvost vína.

Nejlepší sklenice na šampaňské jsou štíhlé vinné poháry, které před tím nemarazujeme ani jinak speciálně nechladíme. Každá láhev zrála příslušný počet let, a proto, abyste víno mohli plně ocenit, doporučuje « Chef de Cave » (vrchní sklepmistr Moët & Chandon) vypít láhev do několika měsíců po zakoupení. Avšak v případě, že šampaňské skladujete řádným způsobem, může Vám vydržet i několik let. Láhve je třeba položit do horizomnální polohy a uchovat v chladném (10 – 12 °C) a tmavém sklepě.

Petra Motyčková

1.12.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist