Ostružiny

Tmavofialové a šťavnaté ostružiny jsme dříve měli možnost sbírat pouze jako lesní plody. Nyní již jejich zahradní beztrnnou variantu najdeme na leckteré zahrádce a jejich obliba se tímto ještě zvýšila.

 

Není také divu. mají lahodnou chuť a charakteristickou vůni. Vynikající jsou v moštech, sirupech a džemech.

Obsahují vlákninu, pektin, organické kyseliny, vitamín C, E, K, provitamín A a vitamíny skupiny B, draslík, vápník, fosfor, železo a zejména množství hořčíku, takže bývaly často používané i v lidovém léčitelství k léčbě štítné žlázy.

Dále se pak ostružiny doporučují při nachlazení, revmatismu a vysokém krevním tlaku. Ostružiník má nejen chutné plody, ale i léčivé listy, na ty si však raději zajděte do přírody a někam dále od silnice.

Čaj z mladých listů ostružiníku pomáhá při žaludečních i střevních problémech a při nachlazení. Ostatně, sušené plody ostružiny můžete také použít spolu s dalšími lesními plody na vynikající ovocný čaj.

15.9.2007 12:00| autor: Blanka Málková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist