Česnek – je snad všelék?

Léčivé účinky česneku jsou známy už našim prapředkům, ale ne vždy máme tu odvahu docenit jeho přednosti.

Pravda, už ho neužíváme jako účinnou zbraň proti upírům, ale jeho často jedinou funkcí je ochucení a okořenění jídla.

Proti čemu bojuje?

Je účinný na virózy, nachlazení a to díky svým siřičitým silicím, které silně desinfikují, a to oceníme i v tomto předjarním období. Známé je i působení proti plísním a kvasinkám, na různé kožní problémy, a samozřejmě proti střevním parazitům. Posiluje imunitu, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak.
Z dalších látek obsahuje i malé množství vitamínu C, ale také vitamín A a E. Překvapivě v něm najdete i jód, další minerály a množství specifických bioaktivních látek prospívajících našemu zdraví.

Zápach

Typický česnekový odér je prvkem, pro který někdo česnek miluje a jiný nesnáší. Je způsoben právě oněmi silicemi. Za zmínku ještě stojí fakt, že česnekové aroma nemizí ani po několika hodinách. Poté se totiž začne vypařovat ve vašem potu, takže v tu chvíli nepomůže ani žvýkačka.
Problém může nastat i žlučníkářům nebo lidem s citlivým žaludkem, akutní problémy či jen pocit těžkosti po jídle, ve kterém byl česnek, není nic příjemného.

Pak nezbývá než si ho odpustit a pro využití příznivých účinků sáhnout po přípravku z lékárny, který je tohoto zápachu zbaven. Nejčastěji najdete česnekové přípravky ve formě tinktury nebo želatinových tobolek.

Nepoleptejte se!

Denní dávka česneku je 1-2  malé stroužky. Větší dávky se nedoporučují, jelikož česnekové silice jsou poměrně agresivní a mohou poleptat sliznici úst nebo žaludku. Můžete to zkusit: dejte si po topince pivo nebo jiný perlivý nápoj. Česnek v tu chvíli pálí podruhé! A na vině je právě podrážděná sliznice úst… To se týká syrového česneku, tepelně upraveného můžete sníst více.

Jak česnek uchovat?

Nejlépe v chladu v ledničce. Syrový je nejúčinnější, ale lze ho úspěšně sušit, dělat z něj pasty smíchané se solí či olejem. Možné je i mrazení, ale tady je problém s pronikavým aroma, které rádo uniká i ze zdánlivě neprodyšných obalů.

Klíčí? Nevyhazujte ho!

Pokud začne česnek klíčit, počítejte s tím, že onen zelený klíček uvnitř může způsobovat u citlivějších lidí  těžší stravitelnost česneku, nadýmání, těžko od žaludku nebo říhání. Po jeho odstranění tyto problémy mizí, ale není to pravidlem u každého.
Naklíčený česnek nemusíte vyhazovat. Píchněte ho do květináče a za chviličku máte skvělou nať do pomazánek. Chuť česneku je zachována, ale v nati je o něco jemnější.

Česnek a děti

Pro děti do 2 let není česnek vhodný vůbec, naopak od věku 2-3 let se velmi doporučuje pro svoje prospěšné účinky například ve formě pomazánek.

28.2.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist