Zrní není určeno jen pro podivíny a drůbež… Dejte si turkyni – polévka z tureckého zrna

Díky obsahu selenu je kukuruz řazena mezi prostředky prevence proti nádorovým onemocněním. Kromě toho údajně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a protože neobsahuje lepek, je vhodnou součástí bezlepkové diety. Posiluje imunitní systém i schopnost soustředění, pozitivně ovlivňuje vzhled pokožky a podporuje krvetvorbu.

Sladké zrní není zelenina!

Kukuřice (Zea) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Je znám jediný druh – kukuřice setá (Zea mays); z jejích odrůd se pěstuje jako obilovina kukuřice cukrová (Zea mays, var. saccharata). Tato plodina je vedle pšenice a rýže třetí nejrozšířenější obilovinou; ve Středomoří se jí říká „turecké zrno“ (kukuruz).

Pro kuchyňské využití nám slouží

• celý klas,
• celá zrna – jejich zralost poznáme podle toho, že když je stiskneme mezi prsty, vytéká z nich nažloutlá šťáva,
• kukuřičná krupice,
• kukuřičná mouka,
• kukuřičné „vlasy“,
• kukuřičné otruby,

• kukuřičný škrob – je vhodnější než škrob bramborový, protože nehrozí, že by mohl obsahovat solanin a chaconin, které bývají v nazelenalých a klíčících bramborách.

Kukuřičná polévka

Kukuřičná zrna vložíme na lehce osmahnutou cibulku, osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme doměkka. Po rozmixování znovu přivedeme polévku do varu, přidáme za stálého míchání rozšlehaná vejce, až se srazí, odstavíme a na pánvi osmahneme na kolečka nakrájené oloupané párky, které vložíme do polévky.
Na talířích polévku dochutíme prolisovaným česnekem a pažitkou.

Dobrou chuť

Až do konce měsíce dubna 2007, hrajeme o ojedinělého průvodce světem zdravé stravy. Být zdraví nás baví .-)
SOUTĚŽ!

30 druhů plodin, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku, uvařila paní Jarolímková v kuchyni nakladatelství MOTTO.cz

4.4.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist