Netradiční kuchyně: Připravte si slávky

Sehnat vyloupané zmrazené slávky není vůbec problém, sýr mozzarella se doma taky najde, takže směle do toho. Lahodná luxusní večeře bude sváteční a voňavá. V tomto jídle se bude snoubit intenzivní chuť a vůně mořských plodů a jemná peřinka hebké roztavené mozzarelly.

zabava-slavky-1100x618.jpg

Slávky pečlivě zkontrolujte

I když koupíte zmrazené očištěné slávky, ještě je zkontrolujte. Uvnitř někdy ještě bývají zbytky řas (vypadají jako žíně), ty vytrhněte, jde to poměrně snadno.

A teď jim to už bude slušet na rozpálené pánvi na másle nebo na olivovém oleji. Opékáme zhruba 3-4 minuty, osolíme, a potom je vložíme na naskládanou peřinku, kterou si můžete ustlat libovolně.

Slávky na peřince ze sýru a špagetové dýně

Potřebujeme:

  • předem upečenou špagetovou dýni (v troubě to trvá as hodinku), použít ale můžete i jinou dýni nebo nastrouhanou krátce upečenou cuketu. Obměnou mohou být i již uvařené brambory či rýže
  • mozarella
  • ostré chilli koření
  • na másle opečené slávky (lehoulince osolené hrubou solí)

A do vymazaných pekáčků už jenom klademe vrstvy dýně (nebo jiné celistvé hmoty) a prokládáme pořádně tlustými plátky mozzarelly. Okořeníme chilli kořením a lehce osolíme. Úplně nakonec položíme slávky a překryjeme rozmarýnou.

Pak krátce, asi 10 minut, zapečeme v troubě jen do chvíle, kdy vidíme, že se mozarella začíná roztékat. A šup s tím…kamkoliv, podle mě je to ideální dobrota do postele.

Horké chilli jen doplní tu vášeň, se kterou budete slávky na téhle hebké peřince mlsat.

S čím se ještě slávky dají kombinovat?

Chuťově jsou slávky jako tužší rybí maso s charakteristickou strukturou. Kdo si je zamiluje, ten jim příště už neodolá. Při jejich přípravě můžeme použít bílé víno, česnek, estragon, citron, smetanu nebo bourbon.

TIP: Báječné jsou také v červené variantě: upravené s rajským protlakem a bylinkami, případně česnekem a naložené na opečené ciabatty nebo topinky.

A kde je nakoupit?

Dobře pořídíte v obyčejném hypermarketu, ale dejte si pozor, aby mušličky nebyly příliš ojíněné, rozmrazované. Jinak dle milovníků mořských plodů báječně nakoupíte ve specializovaných regionálních rybárnách.

Hledáte inspiraci pro vybavení vaší kuchyně?

Foto zdroj: profimedia.cz, archiv autorky

11.3.2014 8:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist