Losos – recepty

Ryby a pokrmy z nich k prosinci jednoduše patří. Ale na svátečním stole nemusíte mít vždy tradičního kapra. Vyzkoušejte letos změnu a sáhněte třeba po lososu. Přinášíme vám super recepty na jeho úpravu z celé Evropy.

losos-1100x618.jpg

Losos a pokrmy z něj připravené jsou u nás velmi oblíbené, neboť patří k těm nejchutnějším rybám a pokrmům z ryb. Navzdory krátké době přípravy jsou pochoutky z lososa vždy skvělé a zdravé. Recepty z lososa nemusí být rozhodně fádní a tradičně připravené jen z rybího růžového masa na másle a zakapané citronem. Důkaz o tom vám dnes přinášíme v podobě několika zajímavých receptů, jak se losos připravuje v různých zemích Evropy.

Francouzská kuchyně 

Ve Francii je v oblibě losos připravovaný po bretaňsku. K tomuto receptu si připravte 600 g očištěného lososa, 4 malé žampiony, 60 g másla, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a naťovou petrželku.

Na pánvi rozehřejte část másla, přidejte lososa nakrájeného na malé kousky a žampiony nakrájené na plátky. Vše společně poduste. Směs osolte a dopečte v troubě. Zbývající máslo rozehřejte, vmíchejte na drobno nasekanou naťovou petrželku a citronovou šťávu a tuto směs pak použijte k polití lososa těsně před servírováním. Jako ideální přílohu k takto upravenému lososímu masu podávejte bramborové hranolky a jemný zeleninový salát.

Rakouská kuchyně 

Rakušané si potrpí spíše na ostřejší verzi úpravy lososa, která je shrnuta v receptu s názvem „Losos po vídeňsku“. Na jeho přípravu budete potřebovat: 4 porce lososa, 200 g cibule, 400 g rajčat, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 2 dl bílého vína, 1 feferonku, sůl, citronovou šťávu, petrželku, mletou papriku.

Začněte očištěním jednotlivých porcí lososa a jejich zakapáním citronovou šťávou. Poté plátky lososa nechejte odležet. Mezitím si na oleji poduste jemně pokrájenou cibuli. Cibuli poté rozložte na dno ohnivzdorné mísy co nejrovnoměrněji a posypte ji najemno pokrájeným česnekem. Na česnek uložte jednotlivé porce lososa a posypte ho mletou paprikou a rozkrájejte na něj feferonku. Porce lososa podlijte bílým vínem a pečte ve středně vyhřáté troubě. Porce rybího masa při pečení 1 x obraťte. Na talíři podávejte lososa obloženého jednotlivými dílky rajčat a vařenými bramborami. Přidejte jemný zeleninový salát.

Skandinávská kuchyně

V Dánsku se připravuje losos velmi často s holandskou omáčkou. Vyzkoušejte tento recept na lososa i vy. Na tento recept z lososa budete potřebovat 4 plátky lososa, citronovou šťávu, sůl a tuk na opečení, nejlépe máslo.

Plátky lososa pokapané citronovou šťávou nechejte nejprve hodinu odležet v lednici. Potom je osušte, osolte a opečte na tuku, a to po obou stranách. Podávejte s dílky citronu, s holandskou omáčkou a vařeným bramborem.

Foto zdroj: profimedia.cz

2.12.2014 12:00| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist