Šéf na grilu: Ryba nesmí být cítit rybinou!

Ryba smrdí vždycky od hlavy, kladli mi na srdce a už mnohokrát ve svém životě jsem se přesvědčila o tom, že na tomto pořekadle je hodně pravdy. Ale ryby, které si přichystal do dalšího dílu Šéfa na grilu Zdeněk Pohlreich rozhodně nepáchly. Ba naopak, docela jistě báječně voněly.

Škoda, že televize neumí přenášet i vůni, u takových pořadů bych to jednoznačně ocenila (i když všechno bych cítit taky nemusela :-)). Každopádně ryby mám ráda, ač je na svém jídelníčku nemám tak často, jak bych asi v rámci zdravého životního stylu měla mít. Ne snad, že bych byla líná si je připravit, ale jednoduše proto, že mám ráda ryby čerstvé a v našich končinách se k nim tak často nedostanu.

První recept v podobě pstruha duhového plněného bylinkami mě potěšil svou jednoduchostí, ale že bych se z něj prohnula nadšením v pase, to taky ne.  To losos byl jiná třída. Špikování citronem mě překvapilo, jednoduchá hořčičná omáčka z dijonské hořčice, majonézy, zakysané smetany a kopru pak jednoduše nadchla. Ještě kdyby mi to někdo naservíroval na talíř takhle hezky a bez práce, určitě bych neodmítla.

To ovšem nemůžu říct o pražených sardelkách. Okamžitě mi na mysl vytanula dávno zasunutá vzpomínka z dovolené strávené v Chorvatsku, kam nás vytáhli kamarádi, kteří už měsíce před odjezdem mluvili o tom, jak se těší na „pržené srdelice“, dobrotu, která nemá obdoby a kvůli které budou do Chorvatska jezdit každý rok.  Po tolika nadšených chvalozpěvech jsme i my začali být na místní lahůdku zvědaví, a když jsme se konečně objevili v malém přímořském městečku, vydali jsme se je hledat a měli úspěch hned napoprvé. Ale nadšení svých kamarádů jsem rozhodně nesdílela. Malé rybičky i s očkama, která se na mě vyčítavě koukala, byly hodně pečené a hodně solené a hodně ošklivé. Ani ty Zdeňkovy mě nepřesvědčily o tom, že pečené sardelky mohou vypadat dobře a stejně tak i chutnat.

Tuňák je další ryba, jejíž chuť mě příliš neoslovila (když tak nad sebou přemýšlím, moc druhů ryb se na mém jídelníčku vlastně neobjevuje:-)). Navíc kombinace, kterou si Zdeněk připravil, nebyla nic, co by mě lákalo ochutnat. Navzdory tomu, jak si to všechno šéfkuchař sám sobě chválil, ančovičky, fazole, rajčata, vařená vejce a grilovaný tuňák, to vše  smíchané na jednom talíři, nevypadalo kdoví jak.

Takže pro mě losos a pak sáhnu raději klasicky po šopském salátu, který jednoduše můžu a po grilovaném kuřecím plátku v dobré marinádě. A co vy? Který recept vás zaujal a který byste naopak ani nezkusili a už vůbec nevzali do pusy?

14.6.2011 4:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist