Recepty pro vydařenou zahradní gril party

Pojďte se podívat, jak má vypadat správná slavnostní tabule pro zahradní gril party – plněná rajčata se salsou Verde, žebírka s pikantní omáčkou barbecue, kuřecí křidýlka se zázvorem a citronem, losos s citronem a pepřem, hřbet ze sumce ve slaninovém zábalu, štrůdl s vanilkovou omáčkou nebo třeba palačinky s borůvkami na grilu

Plněná rajčata se salsou verde

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 50 minut
Doba grilování: 8 – 10 minut
Pro 6 osob

Suroviny:
Na rajčata:
400 g bílých fazolí (z konzervy)
2–3 sušená rajčata v oleji
2–4 střiky tabaska
1 nasekaný stroužek česneku
250 g žampionů
2 lžíce olivového oleje
1 nasekaná cibule
sůl, čerstvě umletý černý pepř
3 lžíce čerstvě nasekané petrželky
12 masitých rajčat
olej na potření

Salsa verde:
½ svazku petrželky
2–3 snítky máty
3 lžíce kaparů
1 nasekaný stroužek česneku
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z ½ citron
120 ml olivového oleje

Příprava:
1. Fazole opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a v misce je lehce rozmačkáme vidličkou. Sušená rajčata najemno nasekáme a smícháme s fazolemi, tabákem a česnekem.

2. Žampiony očistíme, otřeme kuchyňskou utěrkou a v mixéru najemno rozmělníme. Nasekanou cibuli smažíme v horkém oleji 6–7 minut. Přidáme žampiony a za stálého míchání vaříme dalších 10 minut, až se tekutina odpaří. Vmícháme fazolovou směs, osolíme a opepříme. Přisypeme petrželku a odložíme stranou.

3. Z rajčat odřízneme vršek. Rajčata vydlabeme, vnitřek okořeníme solí a pepřem a naplníme směsí fazolí a žampionů. Přiklopíme víčko, rajčata potřeme olejem a při středním žáru grilujeme 8–10 minut, až je náplň horká a dužnina měkká.

4. Na salsu verde omyjeme bylinky, osušíme je a lístky otrháme. Všechny přísady mixujeme, až vznikne hrubá pasta. Salsu podáváme s horkými rajčaty.

 

Žebírka Kansas-City s pikantní omáčkou barbecue

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 5 minut + 2 hodiny marinování
Doba grilování: 1-1 ½ hodiny
Pro 6 osob

Suroviny:
Marináda:
3 lžíce soli
2 lžíce papriky
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce oregana
2 lžičky cibulové soli
1 lžička sušeného česneku
1 lžička čerstvě umletého černého pepře
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky skořice
1,5 kg vepřových žebírek v celku

Omáčka barbecue:
1 lžička soli
200 g cukru
80 ml hovězího fondu
12 ml dijonské hořčice
10 ml bílého vinného octa
12 ml worcesterské omáčky
250 g pasírovaných rajčat
1 ½ lžičky čili

Příprava:
1. Sůl, papriku, kmín, oregano, cibulovou sůl, sušený česnek, černý pepř, mleté nové koření a skořici dobře promícháme. Maso důkladně potřeme kořenicí směsí a marinujeme 2 hodiny.

2. Vepřové žebírko grilujeme při středním žáru 1 až1 ½ hodiny a 20 minut před koncem doby grilování je potřeme omáčkou barbecue. Žebírka necháme 5 minut odpočinout, nakrájíme je na kousky a podávámese zbytkem omáčky.

3. Omáčka barbecue:
Všechny přísady vložíme do velkého těžkého hrnce a přivedeme k varu. Bez pokličky zvolna vaříme 1 až 2 hodiny, až omáčka zhoustne. Často mícháme. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody.

4. Během posledních pěti minut grilování potíráme maso omáčkou a zbytek podáváme jako dip.
Kuřecí křidýlka se zázvorem a citronem

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 20 minut
Doba grilování: 30 minut
Pro 6 osob

Suroviny:
1 kousek nakládaného zázvoru (polotovar v sirupu)
5 lžic tekutého medu
2 lžíce suchého sherry
12 velkých kuřecích křidýlek
olej na potření roštu
nastrouhaná kůra a šťáva z bio citronu
sůl, čerstvě umletý černý pepř

Příprava:
1. Zázvor nakrájíme na nudličky a s 1 lžící sirupu vložíme do misky. Přidáme med, sherry, citronovou kůru a šťávu a důkladně promícháme. Směs osolíme, opepříme, nalijeme do menšího hrnce, přivedeme k varu a vaříme asi 3–4 minuty, až omáčka zhoustne. Odstavíme a necháme zchladnout.

2. Z kuřecích křidýlek odřízneme špičaté konce a na každý špíz napíchneme napříč vždy 2 křidýlka. Tak se dají snadněji obracet.

3. Grilovací rošt potřeme trochou oleje. Křidýlka grilujeme při středním žáru
20 minut, přitom je jednou obrátíme. Na závěr potřeme ochuceným zázvorovým sirupem a grilujeme dalších 5 minut. Pak je obrátíme, potřeme i zadní stranu a grilujeme znovu 5 minut. Podáváme horká.

Losos s citronem a pepřem

Náročnost: snadné
Doba grilování: cca 35 min
Pro 6 osob

Suroviny:
1 celý filet lososa s kůží
6 g mořské soli
50 ml olivového oleje
2 citrony
3 lžičky citronového pepře

Příprava:
1. Lososa omyjeme a osušíme. Celý filet položíme na alobal potřený olivovým olejem, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a potřeme citronovým pepřem. Gril přiklopíme a grilujeme cca 30 min. Během grilování neodklápíme. Hotového lososa porcujeme bez kůže.

Hřbet ze sumce ve slaninovém zábalu

Náročnost: střední
Doba na přípravu: 15 minut
Doba grilování: 8 minut
Pro 4 osoby

Suroviny:
580 g hřbetní části ze sumce
160 g plátkové anglické slaniny
1 limetka
Čerstvě mletý barevný pepř

Dresing:
3 citrony
1 pomeranč
50 g kaparových květů
50 g piniových oříšků
200 g kvalitního olivového oleje
200 g rukoly
200 g cherry rajčátek
Snítka čerstvé meduňky
Sůl, čerstvě mletý barevný pepř

Příprava:
1. Váleček hřbetu sumce protkneme po celé délce jehlou (aby se nám teplem nezkoutil) pokapeme šťávou z limetky a necháme chvíli v chladu marinovat. Poté poprášíme čerstvě mletým barevným pepřem. Váleček úhledně obalíme tenkými plátky slaniny.

2. Rozpálíme gril a zprudka opečeme po všech stranách. Dáme mimo žár, přiklopíme a necháme dle velikosti cca 10–15 minut dojít.

3. Ze šťávy z vymačkaných citronů, pomeranče a olivového oleje vyšleháme hustou emulzi, do které vmícháme čerstvé lístky sekané meduňky a tymiánu, přesekané kaparové květy a opečené piniové oříšky.

4. Dle chuti dosolíme a opepříme. Jako vhodný doplněk podáváme salát z rukoly a sladkých cherry rajčátek. Můžeme také doplnit upečenými česnekovými bramborami v alobalové misce přímo v grilu a plátky pečeného baklažánu a cukety.

Štrúdl s vanilkovou omáčkou

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 30 minut
Doba grilování: 20 minut (dozlatova)
Na 2 kusy štrůdlu

Suroviny:
600 g listového těsta
120 g cukru krystalu
1 g skořice
50 g vlašských ořechů
1 kg jablek
2 vejce
20 g strouhanky
100 g hladké mouky
80 g hrozinek
30 g vanilkového cukru
50 g rumu
100 g cukru moučky

Vanilková omáčka:
350 g smetany ke šlehání
vanilkový pudink

Příprava:
1. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky.  Přidáme cukr, skořici, hrozinky namočené do rumu, vanilkový cukr a sekané vlašské ořechy.

2. Listové těsto rozválíme na obdélník (používáme hladkou mouku na podsyp, aby se těsto nelepilo). Takto připravené těsto nejprve zlehka posypeme strouhankou a poté vršíme do středu těsta jablečnou směs. Zabalíme. V průběhu balení potíráme okraje rozšlehaným vejcem, aby těsto dobře drželo u sebe. Přendáme na pás pečícího papíru. Nakonec celý štrúdl potřeme rozšlehaným vejcem a horní stranu propícháme v několika místech vidličkou.

3. Dáme do vyhřátého grilu a pečeme dozlatova cca 20 min. Po upečení posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s vanilkovou omáčkou, kterou připravíme tak, že uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu a rozředíme jej smetanou ke šlehání, můžeme doplnit šlehačkou.
Palačinky s borůvkami

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 40 minut
Doba grilování: 2 – 4 minuty na palačinku
Pro 4 osoby
K přípravě potřebujeme: litinový grilovací tác Weber®

Suroviny:
Palačinky:
100 g cukru
30 g másla
50 ml minerálky
50 ml mléka
150 g mouky
1 sáček prášku do pečiva
špetka soli
100 g borůvek
2 vejce
cukr moučka

Čokoládová omáčka:
100 g tmavé čokolády
20 ml smetany
20 g cukru

Příprava:
1. Rozšleháme vejce s cukrem a smícháme se změklým máslem. Přimícháme vodu, mléko a špetku soli. Poté přidáme směs mouky a prášku do pečiva, kterou jsme nejprve prosili přes síto a vše dobře promícháme. Přidáme borůvky. Těsto necháme alespoň 30 minut odpočívat. v lednici.

2. Mezitím si připravíme omáčku. Tmavou čokoládu, smetanu a cukr dáme do formy na suflé (nebo malého kastrůlku) a krátce zahřejeme.

3. Litinový grilovací tác zahřejeme na malém až středním žáru. Potřeme olejem a malou naběračkou naléváme těsto na rozehřáté pláty a tvoříme jednotlivé palačinky. V momentě, kdy přestane být palačinka na vrchní straně tekutá, ji obrátíme. Hotové palačinky posypeme moučkovým cukrem a podáváme s čokoládovou omáčkou.

Banán na grilu

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 10 minut
Doba grilování: 6–8 minut
Pro 4 osoby

Suroviny:
4 banány
1 vanilkový lusk, případně kardamon
1 pomeranč
75 g hnědého cukru
75 ml Cointreau
rozpuštěné máslo
150 g créme fraîche

Příprava:
1. Celé banány i se slupkami grilujeme na roštu nad silným žárem po dobu 6 – 8 minut dokud slupky zcela nezčernají.

2. Vanilkové lusky podélně rozpůlíme a stáhneme dužinu pomocí nože. Dále přidáme strouhanou pomerančovou kůru, Cointreau, pomerančovou šťávu, cukr, máslo a mícháme do té doby, než vznikne hustá pasta. Můžeme podle chuti přidat i roztlučená zrnka kardamonu.

3. Banány podélně rozřízneme, doširoka otevřeme a vzniklý řez potřeme vanilkovou pastou, kterou jsme si připravili. Podáváme s créme fraîche.

4.6.2011 12:00| autor: redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist