Recepty pro vydařenou zahradní gril party

Pojďte se podívat, jak má vypadat správná slavnostní tabule pro zahradní gril party – plněná rajčata se salsou Verde, žebírka s pikantní omáčkou barbecue, kuřecí křidýlka se zázvorem a citronem, losos s citronem a pepřem, hřbet ze sumce ve slaninovém zábalu, štrůdl s vanilkovou omáčkou nebo třeba palačinky s borůvkami na grilu

Plněná rajčata se salsou verde

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 50 minut
Doba grilování: 8 – 10 minut
Pro 6 osob

Suroviny:
Na rajčata:
400 g bílých fazolí (z konzervy)
2–3 sušená rajčata v oleji
2–4 střiky tabaska
1 nasekaný stroužek česneku
250 g žampionů
2 lžíce olivového oleje
1 nasekaná cibule
sůl, čerstvě umletý černý pepř
3 lžíce čerstvě nasekané petrželky
12 masitých rajčat
olej na potření

Salsa verde:
½ svazku petrželky
2–3 snítky máty
3 lžíce kaparů
1 nasekaný stroužek česneku
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z ½ citron
120 ml olivového oleje

Příprava:
1. Fazole opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a v misce je lehce rozmačkáme vidličkou. Sušená rajčata najemno nasekáme a smícháme s fazolemi, tabákem a česnekem.

2. Žampiony očistíme, otřeme kuchyňskou utěrkou a v mixéru najemno rozmělníme. Nasekanou cibuli smažíme v horkém oleji 6–7 minut. Přidáme žampiony a za stálého míchání vaříme dalších 10 minut, až se tekutina odpaří. Vmícháme fazolovou směs, osolíme a opepříme. Přisypeme petrželku a odložíme stranou.

3. Z rajčat odřízneme vršek. Rajčata vydlabeme, vnitřek okořeníme solí a pepřem a naplníme směsí fazolí a žampionů. Přiklopíme víčko, rajčata potřeme olejem a při středním žáru grilujeme 8–10 minut, až je náplň horká a dužnina měkká.

4. Na salsu verde omyjeme bylinky, osušíme je a lístky otrháme. Všechny přísady mixujeme, až vznikne hrubá pasta. Salsu podáváme s horkými rajčaty.

 

Žebírka Kansas-City s pikantní omáčkou barbecue

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 5 minut + 2 hodiny marinování
Doba grilování: 1-1 ½ hodiny
Pro 6 osob

Suroviny:
Marináda:
3 lžíce soli
2 lžíce papriky
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce oregana
2 lžičky cibulové soli
1 lžička sušeného česneku
1 lžička čerstvě umletého černého pepře
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky skořice
1,5 kg vepřových žebírek v celku

Omáčka barbecue:
1 lžička soli
200 g cukru
80 ml hovězího fondu
12 ml dijonské hořčice
10 ml bílého vinného octa
12 ml worcesterské omáčky
250 g pasírovaných rajčat
1 ½ lžičky čili

Příprava:
1. Sůl, papriku, kmín, oregano, cibulovou sůl, sušený česnek, černý pepř, mleté nové koření a skořici dobře promícháme. Maso důkladně potřeme kořenicí směsí a marinujeme 2 hodiny.

2. Vepřové žebírko grilujeme při středním žáru 1 až1 ½ hodiny a 20 minut před koncem doby grilování je potřeme omáčkou barbecue. Žebírka necháme 5 minut odpočinout, nakrájíme je na kousky a podávámese zbytkem omáčky.

3. Omáčka barbecue:
Všechny přísady vložíme do velkého těžkého hrnce a přivedeme k varu. Bez pokličky zvolna vaříme 1 až 2 hodiny, až omáčka zhoustne. Často mícháme. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody.

4. Během posledních pěti minut grilování potíráme maso omáčkou a zbytek podáváme jako dip.
Kuřecí křidýlka se zázvorem a citronem

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 20 minut
Doba grilování: 30 minut
Pro 6 osob

Suroviny:
1 kousek nakládaného zázvoru (polotovar v sirupu)
5 lžic tekutého medu
2 lžíce suchého sherry
12 velkých kuřecích křidýlek
olej na potření roštu
nastrouhaná kůra a šťáva z bio citronu
sůl, čerstvě umletý černý pepř

Příprava:
1. Zázvor nakrájíme na nudličky a s 1 lžící sirupu vložíme do misky. Přidáme med, sherry, citronovou kůru a šťávu a důkladně promícháme. Směs osolíme, opepříme, nalijeme do menšího hrnce, přivedeme k varu a vaříme asi 3–4 minuty, až omáčka zhoustne. Odstavíme a necháme zchladnout.

2. Z kuřecích křidýlek odřízneme špičaté konce a na každý špíz napíchneme napříč vždy 2 křidýlka. Tak se dají snadněji obracet.

3. Grilovací rošt potřeme trochou oleje. Křidýlka grilujeme při středním žáru
20 minut, přitom je jednou obrátíme. Na závěr potřeme ochuceným zázvorovým sirupem a grilujeme dalších 5 minut. Pak je obrátíme, potřeme i zadní stranu a grilujeme znovu 5 minut. Podáváme horká.

Losos s citronem a pepřem

Náročnost: snadné
Doba grilování: cca 35 min
Pro 6 osob

Suroviny:
1 celý filet lososa s kůží
6 g mořské soli
50 ml olivového oleje
2 citrony
3 lžičky citronového pepře

Příprava:
1. Lososa omyjeme a osušíme. Celý filet položíme na alobal potřený olivovým olejem, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a potřeme citronovým pepřem. Gril přiklopíme a grilujeme cca 30 min. Během grilování neodklápíme. Hotového lososa porcujeme bez kůže.

Hřbet ze sumce ve slaninovém zábalu

Náročnost: střední
Doba na přípravu: 15 minut
Doba grilování: 8 minut
Pro 4 osoby

Suroviny:
580 g hřbetní části ze sumce
160 g plátkové anglické slaniny
1 limetka
Čerstvě mletý barevný pepř

Dresing:
3 citrony
1 pomeranč
50 g kaparových květů
50 g piniových oříšků
200 g kvalitního olivového oleje
200 g rukoly
200 g cherry rajčátek
Snítka čerstvé meduňky
Sůl, čerstvě mletý barevný pepř

Příprava:
1. Váleček hřbetu sumce protkneme po celé délce jehlou (aby se nám teplem nezkoutil) pokapeme šťávou z limetky a necháme chvíli v chladu marinovat. Poté poprášíme čerstvě mletým barevným pepřem. Váleček úhledně obalíme tenkými plátky slaniny.

2. Rozpálíme gril a zprudka opečeme po všech stranách. Dáme mimo žár, přiklopíme a necháme dle velikosti cca 10–15 minut dojít.

3. Ze šťávy z vymačkaných citronů, pomeranče a olivového oleje vyšleháme hustou emulzi, do které vmícháme čerstvé lístky sekané meduňky a tymiánu, přesekané kaparové květy a opečené piniové oříšky.

4. Dle chuti dosolíme a opepříme. Jako vhodný doplněk podáváme salát z rukoly a sladkých cherry rajčátek. Můžeme také doplnit upečenými česnekovými bramborami v alobalové misce přímo v grilu a plátky pečeného baklažánu a cukety.

Štrúdl s vanilkovou omáčkou

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 30 minut
Doba grilování: 20 minut (dozlatova)
Na 2 kusy štrůdlu

Suroviny:
600 g listového těsta
120 g cukru krystalu
1 g skořice
50 g vlašských ořechů
1 kg jablek
2 vejce
20 g strouhanky
100 g hladké mouky
80 g hrozinek
30 g vanilkového cukru
50 g rumu
100 g cukru moučky

Vanilková omáčka:
350 g smetany ke šlehání
vanilkový pudink

Příprava:
1. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky.  Přidáme cukr, skořici, hrozinky namočené do rumu, vanilkový cukr a sekané vlašské ořechy.

2. Listové těsto rozválíme na obdélník (používáme hladkou mouku na podsyp, aby se těsto nelepilo). Takto připravené těsto nejprve zlehka posypeme strouhankou a poté vršíme do středu těsta jablečnou směs. Zabalíme. V průběhu balení potíráme okraje rozšlehaným vejcem, aby těsto dobře drželo u sebe. Přendáme na pás pečícího papíru. Nakonec celý štrúdl potřeme rozšlehaným vejcem a horní stranu propícháme v několika místech vidličkou.

3. Dáme do vyhřátého grilu a pečeme dozlatova cca 20 min. Po upečení posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s vanilkovou omáčkou, kterou připravíme tak, že uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu a rozředíme jej smetanou ke šlehání, můžeme doplnit šlehačkou.
Palačinky s borůvkami

Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 40 minut
Doba grilování: 2 – 4 minuty na palačinku
Pro 4 osoby
K přípravě potřebujeme: litinový grilovací tác Weber®

Suroviny:
Palačinky:
100 g cukru
30 g másla
50 ml minerálky
50 ml mléka
150 g mouky
1 sáček prášku do pečiva
špetka soli
100 g borůvek
2 vejce
cukr moučka

Čokoládová omáčka:
100 g tmavé čokolády
20 ml smetany
20 g cukru

Příprava:
1. Rozšleháme vejce s cukrem a smícháme se změklým máslem. Přimícháme vodu, mléko a špetku soli. Poté přidáme směs mouky a prášku do pečiva, kterou jsme nejprve prosili přes síto a vše dobře promícháme. Přidáme borůvky. Těsto necháme alespoň 30 minut odpočívat. v lednici.

2. Mezitím si připravíme omáčku. Tmavou čokoládu, smetanu a cukr dáme do formy na suflé (nebo malého kastrůlku) a krátce zahřejeme.

3. Litinový grilovací tác zahřejeme na malém až středním žáru. Potřeme olejem a malou naběračkou naléváme těsto na rozehřáté pláty a tvoříme jednotlivé palačinky. V momentě, kdy přestane být palačinka na vrchní straně tekutá, ji obrátíme. Hotové palačinky posypeme moučkovým cukrem a podáváme s čokoládovou omáčkou.

Banán na grilu

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 10 minut
Doba grilování: 6–8 minut
Pro 4 osoby

Suroviny:
4 banány
1 vanilkový lusk, případně kardamon
1 pomeranč
75 g hnědého cukru
75 ml Cointreau
rozpuštěné máslo
150 g créme fraîche

Příprava:
1. Celé banány i se slupkami grilujeme na roštu nad silným žárem po dobu 6 – 8 minut dokud slupky zcela nezčernají.

2. Vanilkové lusky podélně rozpůlíme a stáhneme dužinu pomocí nože. Dále přidáme strouhanou pomerančovou kůru, Cointreau, pomerančovou šťávu, cukr, máslo a mícháme do té doby, než vznikne hustá pasta. Můžeme podle chuti přidat i roztlučená zrnka kardamonu.

3. Banány podélně rozřízneme, doširoka otevřeme a vzniklý řez potřeme vanilkovou pastou, kterou jsme si připravili. Podáváme s créme fraîche.

4.6.2011 12:00| autor: redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist