Super recepty na podzimní víkend: V hlavní roli dýně

Dýně není vhodná jen k vydlabávání a následné tvorbě strašidelných halloweenských monster, ale také jako surovina mnoha chutných pokrmů. Pochutnejte si i vy na vynikající dýňové polévce s chilli či lahodném nákypu.

dyne-1100x618.jpg

Dýně je zelenina, která se bohužel v uplynulých letech nenápadně vytratila z našich jídelníčků a to i přesto, že má na lidský organismus prokazatelně velmi příznivý vliv. Je to bohatý zdroj vitamínů (E, C, beta-karoten, alfa karoten), minerálů (hořčík, draslík, sodík, chlór, fosfor) i stopových prvků (měď, selen, železo, zinek). Obsahuje také lutein, vlákninu a vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou, jež má omlazující účinky.

Konzumace dýně pozitivně působí na fungování trávicího traktu a srdeční činnosti, podporuje správnou funkci slinivky a ledvin, pomáhá při regeneraci, revmatismu, asteroskleróze či dně. Usnadňuje vylučování toxinů z těla, posiluje obranyschopnost organismu. Vědecké průzkumy navíc prokázaly, že každodenní konzumace dýně je účinná prevence proti rakovině, zejména proti rakovině plic a prostaty. Doporučená denní dávka je 100 g dužiny. Také sušená dýňová semínka jsou cenným zdrojem vitamínů. Obsahují fosfor, železo, vápník, vitamíny ze skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu linolovou apod.

článek

Už z výše uvedených důvodů by dýně neměla rozhodně chybět ani v naší kuchyni. Pokud se bojíte experimentů, zkuste trochu dužniny přidat do zeleniny pod svíčkovou. Omáčka získá nejen krásně sytou barvu, ale též lehce pikantní chuť. Nebojíte-li se nových jídel, můžete se nechat inspirovat našimi recepty.

Dýňový nákyp

Ingredience:

  • 1 ½  šálku plnotučného mléka
  • ¾ šálku 100% dýňového pyré
  • ½ šálku cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek navíc
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru
  • špetku nového mletého koření
  • špetku mletého hřebíčku
  • 2 polévkové lžíce bourbonu
  • 5 šálků na kostičky nakrájené bagety či kvalitního toastového chleba
  • ¾ kostky másla

Poznámka: 1 šálek má objem 250 ml

Příprava:

Rychlá a snadná příprava. A jako bonus výborná chuť! Tak by se ve stručnosti dal shrnout recept na vynikající dýňový nákyp. Jedná se vlastně o americkou obdobu české žemlovky. Jablka jsou zde nahrazena dýní, rohlíky bagetou či kvalitním bílým toastovým chlebem.

Do misky si připravte mléko, cukr, vajíčka, žloutek, špetku soli, konzervovanou dýňovou dužninu či předem uvařené a vychladlé dýňové pyré, koření a bourbon. Směs přísad vyšlehejte do hladké pěny.

Poté si bagetu či toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a nasypte je do velké misky. Rozehřejte si máslo a polijte jimi chlebové kostičky. Poté k nim přidejte dýňový krém, vše důkladně promíchejte a přelijte do máslem vymazané zapékací misky. Vložte do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C pečte 25 až třicet minut. Podávejte ještě teplé.

Dýňová polévka s chilli

Ingredience:

  • 800 g dužiny nakrájené na kostičky
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 1 cibule jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku
  • 1 karotka
  • 1 polévková lžíce kari koření
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • hrst pražených dýňových semínek
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 polévkové lžíce dýňového oleje

Příprava:

V hrnci si rozpusťte máslo, přidejte k němu najemno nakrájenou cibulku a utřený česnek a vše osmahněte do sklovata. Poté přidejte dýňovou dužninu a lehce ji za občasného míchání osmahněte. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev. Poté vzniklou směs posypte kari kořením, cukrem. Vše důkladně promíchejte. Nyní přidejte zeleninový vývar. Vše uveďte do varu a nechte vařit asi 15 minut, dokud dužnina nezměkne. Poté postupně vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Hrnec stáhněte z plotny, nechte pár minut odstát a potom rozmixujte směs ponorným mixérem. Polévku podávejte například s opraženými dýňovými semínky, s najemno nasekanou chilli papričkou a zakapanou pár kapkami dýňového oleje. Ozdobit ji můžete i lžičkou kysané smetany, snítkami libečku, petržele či bazalky. Pokud milujete ostrá jídla, můžete chilli přimíchat přímo do polévky a to v závěrečné dochucovací fázi.

Foto zdroj: healthline.com, dunster.nl,smittenkitchen.com, profimedia.cz

8.11.2013 12:00| autor: Jana Hlavatá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist