Super recepty na víkend: Kouzla s bramborami

Bramborový salát, knedlíky, bramboráky, kaše nebo vařené brambory. Stará nesmrtelná česká bramborová klasika. Brambory jsou ale i skvělá surovina, ze které můžete připravit lahodné pokrmy vonící různorodým kořením a dálkami. Zbořte zažité kuchyňské stereotypy a překvapte své blízké vynikající bramborovou hostinou.

Těstoviny jsou in a brambory jsou out. Věříte tomu? Pak děláte chybu. Brambory jsou nezbytnou součástí každé moderní gastronomie. Dají se s nimi dělat zázraky doslova na počkání. Vyzkoušejte následující recepty a přesvědčte se na vlastní chuťové buňky, že brambory do moderní kuchyně rozhodně patří.

Zimní bramborová polévka: Zahřeje i zasytí

Připravte si větší pánev, potřete ji olejem a nechte ji rozehřát. Pozor, ať tuk nepřepálíte! Mezi tím si nadrobno nakrájejte pórek a slaninu. Vše poté lehce osmahněte na rozpálené pánvi cca tři až čtyři minuty. Nyní přidejte vývar nebo jablečný mošt, pokrájenou mrkev, tuřín, brambory a tymián. Hrnec přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a poté vařte patnáct až dvacet minut. Kapustu do hrnce vhoďte asi pět minut před tím, než stáhnete hrnec z plotýnky. Hotovo a můžete servírovat.

Ingredience:

  • 400g brambor uvařených ve slupce a nakrájených a kostičky
  • 5 plátků libové slaniny
  • 1 menší pórek
  • 6 ks babykarotek
  • 150g tuřínu
  • 300ml jablečného moštu nebo odpovídající množství zeleninového vývaru
  • hrst kapusty kadeřavé
  • tymián, sůl, olej

Brambory v županu se sýrem a sušenými rajčaty: Okouzlí vás

Brambory vidličkou jemně propíchejte ze všech stran, poté je povařte na páře, dokud nezměknou. Brambory nechte chvíli vychladnout. Nyní je rozřízněte a vnitřek všech brambor vydlabejte. Hmotu odkládejte do misky. Poté přidejte nastrouhaný sýr, pokrájenou jarní cibulku, lžíci krém freš a koření. Směs důkladně promíchejte a poté s ní pomocí lžíce opět naplňte brambory. Rozetřete si česnek, pokrájejte rajčata a přidejte lžíci petržele. Touto směsí ozdobte brambory a vše posypte zbývajícím sýrem. Brambory dejte ještě na dvě minuty zapéct do rozehřáté trouby. Poté ihned servírujte.

Ingredience:

  • 4 velké brambory
  • 150g sýru Dolcelatte (plísňový sýr typu niva)
  • 4 jarní cibulky
  • 2 polévkovou lžíci krém freš
  • 100g sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce nasekané petržele

Více receptů najdete v naší rubrice recepty.

A co vy, milé čtenářky, znáte nějaký super recept z brambor? Napište nám ho do diskuze pod článek, my ten nejlepší odměníme malým dárkem v podobě prima kuchařky.

Foto: lovepotatoes.co.uk, profimedia.cz

4.10.2013 8:00| autor: Jana Hlavatá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist