Šéf na grilu: Sex na talíři

O tom, že Zdeněk Pohlreich je co se vaření týče odborník na slovo vzatý, není pochyb. A tak není divu, že se rozhodl naučit náš grilováním nepříliš políbený národ správně připravovat pochoutky na grilu. Ať už se nám to líbí nebo ne, valná většina z nás se při grilování omezuje na naložené kuřecí maso v marinádě (v tom lepším případě ve vlastnoručně připravené marinádě), klobásy a buřty. Občas se objeví nějaký ten špíz nebo směs masa a zeleniny, ale tím asi veškerá kulinářská fantazie v tomto oboru končí.

A tak jsem už potřetí s chutí usedla pohodlně do křesla (náležitě ponaučena z předchozích dílů raději s prázdným žaludkem připravena vydat se do lednice hned po skončení pořadu, pokud to tak dlouho vydržím:-)) a hodlala si doplnit vzdělání i kuchařku. A že se bylo nač dívat.

Zdeněk Pohlreich se tentokrát pustil do grilování masa od kosti. Připravil žebírka a kotletky na několik způsobů. Hned v prvním receptu mě překvapila zvláštní skladba suché marinády. O růžovém pepři si cosi matně vybavuji, ale o takové celerové soli jsem slyšela vážně poprvé. Kombinace s hořčičným semínkem a následně s dresinkem z jablečného octa mi přišla hodně divoká, ale dejme tomu. Jehněčí kotletky se salátem už mě lákaly podstatně víc, i když jehněčí maso není zrovna můj šálek kávy. Ale salát z pečených paprik vypadal vážně prudce jedle, a rozhodně ho vyzkouším, i když se zeleninou to v posledních dnech opravdu nepřeháním.

Telecí kotletka s citronem je něco, co si asi na zahradě nikdy nepřipravím. Telecí maso není na našem jídelníčku příliš často, tedy přesněji řečeno, pochybuji, že jsem ho někdy jedla:-) a recept mě ani příliš nebavil, přestože Zdeněk ho nazval sexem na talíři. A poslední? Ten už mi přišel trošku z říše fantazie, ač konečně z masa, které běžně používám. Hřebíček, pepř, hořčice a k tomu ořechový olej, hnědý cukr a bourbon, to je fakt nářez a spojení těchto chutí si absolutně neumím představit. Možná bych byla příjemně překvapená, ale docela určitě nebudu. Celkově mi nechutná alkohol v jídle a houby bych do pusy nevzala.

Po zhlédnutí kotletového dílu jsem možná i pochopila, proč se u nás připravuje pouze několik málo druhů jídel na grilu. Představa jak se po dni, kdy teploměr neslezl pod hranici pětatřiceti stupňů, navzdory tomu, že je umístěn na nejchladnějším místě v širokém okolí, plahočím s přípravou takových pochoutek, mě neuvádí ani v nadšení, ani v úžas. To raději volím tolik ohrané klobásky, špíž nebo marinované kuřecí maso. Co vy?

8.6.2011 12:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist