Zdravé a chutné mlsání pro jarní dny

Za okny už to pomalu ale jistě vypadá, že by nekonečně dlouhá zima mohla předat svou vládu jaru a s tím je pro nás všechny spojené jedno jediné – odhazování tlustých kabátů a hubnutí do sukní a přiléhavých triček.

To je beze sporu činnost záslužná a hlavně obdivuhodná, ale pokud patříte spíše mezi ty, kteří na nějaké to kilo navrch nehledí a rádi si dopřejete dobré jídlo, pak hubnutí odložte na později a překvapte svou rodinu novými chutěmi a recepty. Že nevíte, kde je pořád hledat? Pak sáhněte po novinkách z produkce společnosti Euromedia Group, k.s., z nakladatelství Ikar.

 

Asi každá žena má ráda jídla rychlá, ale také jídla, při jejichž přípravě se zašpiní minimum nádobí. Tak přesně taková najdete v knize Pokrmy z jednoho hrnce. Kromě sytých polévek v ní najdete recepty na rychlé restované pokrmy, snadná zapečená jídla, polévky, guláše, restovanou zeleninu, nebo rychlé večeře. Při vaření v jednom hrnci se chutě promíchají, propojí, rozvinou, a proto patří takto uvařené pokrmy k nejchutnějším. Nádobu pak přenesete na jídelní stůl, zvednete poklici a můžete nabírat. Více než 80 receptů pro celou rodinu doplňují tipy a techniky s podrobným popisem, které zpříjemní každodenní vaření oblíbeného texasko-mexického chilli con carne, irského dušeného masa, italského osso bucca, exotického kedgeree či pad Thai.

Milovníci sladkostí by pak rozhodně neměli přehlédnout knihu Ivety Danešové  – Iveta a české sladkosti. Vůně vanilky, těsto upečené dozlatova, neodolatelné kombinace ingrediencí – to jsou Ivetiny domácí koláče, buchty, lehké nadýchané dorty, nejrůznější cukroví, dezerty, pečivo a osvěžující zmrzliny. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo si chce dopřát něco sladkého. Pod vedením nadšené cukrářky s chutí a nadšením upečete adventní věnec, broskvovo-třešňovou buchtu, české koláče, domácí perník, čokoládový dort, hruškové briošky, indiánky či jablkové vdolky…

Tady máte malou ochutnávku:

 

Tvarohový koláč

Příprava: 40 minut

Pečení: 30 minut

Počet porcí: 8

Ingredience

Těsto

160 g hladké mouky + na vysypání formy

130 g změklého másla + na vymazání formy

50 ml vody

1 žloutek + na potření

moučkový cukr na posypání

 

Náplň

250 g tvarohu

2 žloutky

moučkový cukr na oslazení tvarohu podle chuti

½ sáčku vanilkového cukru

30 g drcených mandlí

rozinky

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si náplň tak, že tvaroh smíchejte s ostatními surovinami. Mouku dejte do mísy a přidejte na kousky nakrájené máslo. Připravte si drobenku. V míse rozmíchejte žloutek s vodou a přilijte do mouky. Vypracujte těsto, které poté rozdělte napůl a z každé půlky vyválejte placku. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy rozložte jednu placku, kterou potřete připravenou tvarohovou náplní a přikryjte druhou plackou. Kraje hezky umačkejte, aby náplň nevytekla. Koláč potřete žloutkem. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem.

[[related]]

Chybí vám k sladkému pečení marmelády? Pak sáhněte po knize Marmelády a želé – Dokonalá chuť a vůně v jediné sklenici – radost z vlastní výroby od autorů Gerlacha Hanse, Susanny Bingemerové. Že se v zimě a na jaře zavařovat nedá? Tak tahle publikace vás přesvědčí o pravém opaku. Zavařeniny jsou v ní seřazeny podle hlavní sezony ovoce. Na jaře lákají jahody, rebarbora, v létě třešně, meruňky, podzim nás obdaří jablky, hruškami či šípky a v zimě jsou na řadě citrusové plody. Recepty obsahují tři zásady: kombinace různého ovoce, velké množství ovoce a málo cukru a džemy s velkými kousky ovoce podle francouzské metody přípravy. Mnohé rady a informace zjednoduší přípravu a výsledek bude dokonalý.

A k dobrému jídlu patří beze sporu i dobré pití. Udělejte něco pro své zdraví a naučte se pít každý den kvalitní čaj z bylinek a ovoce. Průvodcem vám může být Rudi Beiser a kniha Čaje z bylinek a ovoce.

Máte rádi bylinné čaje? Rozhlédněte se v přírodě po jejich přísadách a připravte si vlastní směsi. Když se bylinky sklidí v optimální době a šetrně se usuší, jejich chuť a blahodárný účinek jsou jedinečné.

Přehledný atlas 68 bylin seřazených abecedně podle latinských názvů pomůže slovem i obrazem k rychlé orientaci a navíc obsahuje i kalendáře sběru a recepty.

A co se v knize dozvíte?

  • Jak snadno najít ty správné rostliny a bezpečně je rozpoznat
  • Základní informace o sběru, sušení a kombinaci bylin
  • Podrobnosti o přípravě, chuti a účinku 68 bylin
  • Praktické rady do kuchyně i pro zahradu

 

Více informací najdete na www.bux.cz.

20.3.2012 12:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist