Kouzlete s bylinkami

Také máte občas pocit, že se u vás doma jí stále dokola jen velmi omezený počet jídel? Hledáte neustále někde inspiraci a ne a ne jí najít? Zkuste sáhnout po bylinkách. Ty dokážou dát každému jídlu, i když notoricky známému, úplně nový rozměr.

Na pomoc si k tomu můžete vzít i novinku z produkce společnosti Euromedia Group k.s. s názvem Vaříme s bylinkami, jejíž autorkou je věhlasná bylinkářka Jekka McVicarová. Najdete v ní 50 špičkových kuchyňských bylinek – škála se pohybuje od dobře známé petržele a rozmarýny po exotičtější muraju (lidově nazývanou karí listy) a rdesno označované jako vietnamský koriandr. Každé bylince je věnována jedna kapitola, v níž se nejprve dozvíte, jak se pěstuje, jaké její odrůdy jsou k dostání a jakým přínosem je pro kulinářství, a poté objevíte recepty. Na závěr je vždy připojen oddíl s názvem „Jak naložit s přebytky“, abyste věděli, jak a co konzervovat mimo sezonu. Kniha předkládá široký sortiment bylinek doplněný náměty, jak se dají vzájemně kombinovat a dále používat nejen na poli pikantních pokrmů, nýbrž i lahodných dezertů.

Autorku této knihy uznává jako královnu bylinek i takový věhlasný kuchař jakým je bezesporu Jamie Oliver. „V mých očích je Jekka skutečnou bylinkářskou královnou Británie,“ říká o ní. „Avšak nevyzná se pouze v bylinkách, jimž se spokojeně daří v naší zemi, nýbrž i v moři dalších, které se vyskytují po celé zeměkouli. Jekka nejen že má haldu znalostí o pěstování, kuchyňském využití a skladování bylinek, ale může poskytnout rovněž spoustu informací o tom, jak blahodárně dokážou působit na člověka.“

A že je tomu skutečně tak se můžete přesvědčit i vy.  Věděli jste třeba, že myrtu lze použít i jinak než jako ozdobu na slavnostní oblečení svatebčanů? Že jde o velmi chutnou bylinku? Ne? Tak se nechejte inspirovat:

Myrta obecná
Myrta je okouzlující stálezelený keř, který po celé léto kvete krásnými voňavými květy, po nichž s příchodem podzimu následují  fialovočervené bobule. Má tmavozelené, zašpičatělé oválné listy, které při rozemnutí vydávají kořenitou vůni. Stejně jako valná většina rostlin pocházejících ze Středomoří potřebuje stanoviště na plném slunci a nejlépe prospívá v úrodné dobře propustné půdě. V oblastech, kde zimní teploty neklesají pod -5°C, lze myrtu vysadit ven, a to k jižní nebo západní zdi poskytující ochranný štít proti mrazivým větrům a dešťům, neboť nesnáší přehnaný přísun vláhy. Ve studeném pásmu je osvědčené pěstovat myrtu v květináči.  Ze stálezeleného keře můžete otrhávat listy po celý rok, avšak nejlepší příchuť mají ty z nových ratolestí, dřív než se ze světla až jasně zelena začnou zabarvovat do tmavě zelena. Mají také výraznou hřejivou, kořenitou a mírně nahořklou chuť, že se musejí používat opatrně, aby v jídle nepřevládla. Ale jakmile po řadě zkoušek a omylů najdete správnou míru, dokážou proměnit polévky a zeleninové, drůbeží a masové pokrmy ve sváteční hostinu. Stejně jako bobkový list slouží k ochucení, a proto se před podáváním z jídla vyjímají.  Myrtové listy a plody obsahují protizánětlivé látky a v medicíně se odedávna používají k léčení průjmu a úplavice. Poupata a květy obsahují vitamín C a kyselinu citronovou.

Hovězí na víně s myrtou a skořicí

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g zadního hovězího masa nakrájeného na 3-4 cm kostky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozmělněné
  • 2 tyčinky skořicové kůry
  • 2 asi 8 cm dlouhé snítky myrty + 6 listů myrty
  • 300 ml červeného vína
  • 70 g pancetty nakrájené na kostičky (pancetta je sušená slanina naložená se solí, pepřem, fenyklem a případně i muškátovým oříškem, kterou seženete běžně v obchodech)
  • 30 g soleného másla
  • 6 šalotek oloupaných a ponechaných v celku
  • 3 velké mrkve, oškrábané a nakrájené na hranolky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovězího vývaru

 

Postup:
Připravené maso, česnek, skořici, snítky myrty a víno dáme do mísy, promícháme, přiklopíme a uložíme přes noc do chladničky.
Druhý den nastavíme troubu na 150°C/ plyn stupeň 2 a necháme předehřát.
Z mísy vytáhneme skořici a myrtu a vyhodíme je. Maso přecedíme a marinádu uchováme.
Při středním žáru v kastrole osmahneme pancettu do jemného zhnědnutí. Přidáme polovinu másla, šalotky a mrkev a pokračujeme ve smažení, dokud se rovněž zelenina mírně neosmahne.
Maso usušíme papírovou utěrkou. V pánvi rozehřejeme zbytek másla, ve kterém orestujeme maso dohněda. Shrneme maso do kastrolu, zaprášíme moukou a dobře promícháme se zeleninou. Přidáme myrtové listy, podlijeme marinádou a uvedeme do varu. Přilijeme vývar a znovu uvedeme do varu. Poté přiklopíme kastrol poklicí a vsadíme do trouby. Dusíme přibližně 1 hodinu a 20 minut, aby maso dokonale změklo a omáčka zhoustla.
Po vyjmutí z trouby poklici nesnímáme a necháme pokrm 20 minut proležet. A můžeme podávat.

Tak co říkáte, zní to docela dobře ne? I když teda sama za sebe musím říct, že si nějak neumím představit myrtu v jídle.  V knize ale najdete celou řadu zajímavých receptů i z běžně dostupných bylinek a ty určitě ozvláštní váš nejen slavnostní stůl.

Vydala Euromedia Group k.s., IKAR
Cena: 424,- Kč.

http://www.bux.cz/knihy/83374-varime-s-bylinkami.html

A pokud nejste zrovna dobrými znalci bylinek, pak vás jistě potěší další publikace z dílny této autorky s názvem Velká kniha o bylinkách, v níž autorka oživuje tradici kořenářství a vysvětluje, jak využít čerstvé bylinky doma, pro zdraví i v zahradě. Kniha obsahuje sto nejoblíbenějších bylinek seřazených podle latinských názvů od A do Z. Jsou doplněny názornými fotografiemi, které ukazují, jak rostliny pěstovat ekologickým způsobem a jak vařit čerstvé byliny podle jednoduchých receptů, které vylepší chuť jídla a posílí zdraví. Publikace rovněž poskytuje vynikající tipy jak bez chemických prostředků připravit přírodní osvěžovače vzduchu i repelenty proti hmyzu. Dozvíte se z ní i jak bylinky správně pěstovat, pečovat o ně a sklízet je.

Já sama mám bylinky strašně ráda. Líbí se mi jejich síla ukrytá v docela malé rostlince, která dokáže pomoci od rýmy nebo kašle. Vždycky jsem si přála bylinky poznat do hloubky, být jako ta správná babka kořenářka, která umí poradit a pomoci s nejrůznějšími problémy. Jenže u nás v rodině se, bohužel, toto umění nedědí z generace na generaci. A u vás?

Knihu vydala společnost Euromedia Group, k.s., nakladatelství Knižní klub.

http://www.bux.cz/knihy/107032-velka-kniha-o-bylinkach.html

4.1.2012 4:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist