Kluci v akci: Kulinařte na chalupě i pod stanem

Léto budiž pochváleno. I když to letošní o sobě zatím příliš vědět nedává, alespoň, co se počasí týče. Já sama za sebe jsem spokojená, protože letní vedra, kdy teplota šplhá přes čtyřicet stupňů, fakt nesnáším, ale věřím, že většině školou povinných osmnáctistupňové teploty na pohodu na táboře nebo pod stanem nestačí. Určitě se dočkáme i letních teplot a než se tak stane, můžeme se zatím vybavit na cesty nějakým tím super receptem.

A ty nám naservírovala dvojice oblíbených kuchařů z pořadu: Kluci v akci Filip Sajler a Ondřej Slanina. A co všechno si v létě můžete připravit z dostupných sezónních potravin? Rozhodně hromadu sladkého pečení s ovocem. Kluci si připravili klasiku, která k začátku léta neodmyslitelně patří  – třešňovou bublaninu. Mě by tedy dvakrát neuctili, dávám přednost jahodám, ideálně s nějakým lehkým krémovým dortíkem, neodmítnu ani meruňkový koláč s drobenkou a utlouct se pak můžu po malinových šátečcích s tvarohem.

To další recept na slaný zeleninový koláč už by lahodil mému mlsnému jazíčku podstatně více. Slanina, kedlubna, ředkvičky, hrášek, smetana, bylinky a to vše společně orestované na pánvi a navrstvené na upečeném korpusu a následně zapečené v troubě – mňam. Recept přesně pro mě, snadno upravovatelný podle chuti a rychlý, ideální když vás překvapí nečekaná návštěva, což se právě v letních měsících stává podstatně častěji než kdy jindy.

Jestli existuje jídlo, které mi připomíná dětství a prázdniny pak je to černý rybíz a rebarbora. Obojí mám zařazené v kategorii blbé a fujtajbl. Černý rybíz jsme dostávali jako děti povinně kvůli vitamínu C, který byl v oblasti plné elektráren nezbytností a se stejnou chutí s jakou nám ho mamka mačkala s cukrem, jsme ho s bráchou vyhazovali po lžících z okna. Rebarboru jsem dokázala sníst jedině syrovou. Oloupala jsem jí přímo na zahradě a chroupala. Ale rebarborový koláč, který zase pro změnu moc ráda dělala a nám nutila babička, jsem nesnášela. Zatím jsem k jeho chuti nedospěla, i když ten, který připravili kluci, vypadal hodně jedle. 🙂

Ovšem maso, to je jiná kapitola. To já můžu. Kromě jater a jiných vnitřností, které ani za maso nepovažuji a zvěřiny, zdlábnu všechny druhy masa. Takže hurá na masový recept. Kotletky s koňakem, houbami a květákem do mého jídelníčku rozhodně nezařadím, protože nemám ráda alkohol v jídle, ale i tak musím uznat, že kotletky vypadaly naprosto luxusně.

Co se mi na všech receptech líbilo, byla jejich doba přípravy. Vařím ráda, možná i proto, že nemusím každý den a v kuchyni se střídám s manželem, ale nevařím ráda dlouho. Takže recepty, které jen půl hodiny musím číst, ani nezkouším, i kdyby výsledek byl sebelepší. Mám ráda jídla chutná, ale rychlá, přičemž mi vůbec nevadí, když se hodinu, dvě vaří nebo pečou bez mé pomoci v troubě. A co vy? Jste milovnice vaření, nebo vaříte jen proto, že musíte? A máte to štěstí, že vaříte doma vy i manžel?

3.7.2011 12:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist