Vanilková zmrzlina z vanilky a ovocná z ovoce? Zapomeň! Máš vůbec tušení, co lížeš?

Také miluješ zmrzlinu? Smutnou zprávou je, že ve většině případů její kvalita silně pokulhává a vlastně nejde o pravou zmrzlinu, ale o směs chemikálií a vody. Pokud chceš skutečně pravou a nefalšovanou zmrzku, budeš si ji muset připravit sama, nebo zapátrat po pravém zmrzlináři!

zmrzlina-1100x618.jpgCelá galerie 30 Zdroj: archiv redakce

Domácí, nebo snad italská zmrzlina? Zapomeň!

Zmrzlinu si můžeš v létě koupit snad na každém rohu. V naprosté většině případů se ale nejedná o skutečnou zmrzlinu, ale o směs prášku a vody. Základem směsi je sušené mléko, cukr, příchuť, látky, díky kterým drží zmrzlina tvar a neroztává. Pokud miluješ vanilkovou, na pravou vanilku zapomeň, počítej spíš s chemickým vanilinem, který je ostatně v naprosté většině potravin, které se chlubí vanilkovou příchutí. Žlutou barvu zmrzlině dodá kurkumin a riboflavin. Pokud si kupuješ točenou, která hlásá, že je ovocná, měla bys vědět, že s ovocem nemá ve skutečnosti nic společného. Jakýkoliv kousek ovoce, nebo třeba zbloudilé jadérko by totiž mohlo stroj poničit, a tak jsou veškeré příchutě vytvářeny uměle. Tahle ovocná zmrzlina má k přírodnímu produktu asi tak daleko, jako Láďa Hruška k Zdeňku Pohlreichovi. Mimochodem, Láďa! V jednom z dílů jeho pořadu mu neunikla ani zmrzlina. Tu připravoval kromě mléka také z mouky a olivového oleje… Brrr.

Kvalitní zmrzlina? Musíš hledat! 

Točená zmrzlina z nějaké směsi, jejíž trvanlivost slibuje čerstvost ještě za pět let, ovocné zmrzliny bez ovoce, ale z ovocné pasty, kopečková zmzlina od velkovýrobce, která je doslova napěchována nejrůznějšími stabilizátory a barvivy. Trošku zoufalé, co říkáš? Ale neboj, i na kvalitní zmrzlinu můžeš narazit. Musíš se jen pořádně rozhlížet kolem sebe a pátrat. Například v Praze již existuje několik zmrzlináren, které připravují zmrzku z čerstvé smetany, mléka a ovoce, zcela tradiční cestou. Nenabízejí třeba dvacet příchutí, ale pouze pár a sezónních. Navíc můžeš u těchto pravých zmrzlinářů ochutnat velmi netradiční příchutě, zkusit můžeš třeba zrmzku s příchutí černého piva, fialky, hrušky, citrónu s bazalkou, slanou, karamelovou, okurkovou s mátou a ginem, z thajského čaje, či dokonce kozí! Cena je o něco vyšší než je běžné, ale ta chuť za to rozhodně stojí.

Živočišným tukům se nebraň 

Je až s podivem, proč do těla se zmrzlinou cpeme tolik chemie, když původní receptura je víc než jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Ve zmrzlině nemá absolutně co dělat právě rostlinný tuk, který ale zmrzlina obsahuje naprosto běžně. Podívej se třeba na složení prakticky všech mražených krémů v supermarketu. Tuk je nositelem chuti, takže pochopitelně taková zmrzlina chutná méně než ta, která je připravená ze smetany a plnotučného mléka. Je jasné, že živočišné tuky nepatří k racionální výživě, ale nikdo neříká, že máš jíst zmrzlinu na kila, no ne?

Domácí zmrzlina

Chceš mít jistotu, že jíš opravdu kvalitní ledové potěšení? Udělej si zmrzlinu sama! Pro přípravu potřebuješ zmrzlinovač, který lze pořídit již za 600 korun. Připrav si 500 g ovoce dle chuti, které najdeš na zahrádce nebo v lese, 100 mililitrů čerstvé smetany, dva vaječné bílky, půl litru plnotučného mléka a 150 gramů cukru krupice. Jahody umixuj, mléko vlij do rendlíku, postav na mírný plamen a pomalu přidávej cukr. Míchej, dokud se cukr nerozpustí. Do misky vlij smetanu a přidej bílky, dobře našlehej metličkou. Hmotu přilij k mléku s cukrem, teplotu o trochu zvyš, abys vejce a mléko pasterizovala. Poté směs sejmi z ohně, vlož ji do misky s vodou, aby se rychle zchladila. Nyní vmíchej jahody a vše vlij do zmrzlinovače. Nechejte zamrazit minimálně 4 hodiny, dobrou chuť!

Nemáš zmrzlinovač? Udělej si jednoduchou dřeň. Potřebovat budeš jen ovoce, cukr a případně trochu smetany. Rozmixuj ovoce, doslaď podle chuti cukrem a můžeš rovnou zamrazit. Nebo přidej ještě trochu smetany a opět můžeš rovnou zamrazit.

A jak dělají zmrzlinu v Thajsku? Je to ještě zmrzlina nebo už palačinka?

A mrkni se také do naší fotogalerie. Tam tě docela určitě na nějakou tu mraženou mňamku nalákáme. Některé by nám možná bylo i líto sníst. Btw, na jaké zmrzlině se ulítáváš? 

Foto: Thinkstockphotos.com, pinterest.com, facebook.com

16.8.2017 6:00| autor: Michaela Kadlecová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist