S jakým občerstvením na Silvestra zaboduješ?

Staré dobré, leč okoukané české jednohubky spolu s chlebíčky dnes už nikoho nepřekvapí. Všichni totiž tak nějak znuděně očekáváme, že prostě přistanou na stole. Co takhle silvestrovské jedlíky překvapit něčím neotřelým?

silvestrovske-menu-1100x618.jpg

Chuťovek se není potřeba zříkat, stačí pozměnit výběr surovin, vytáhnout se s nápaditým servírováním a ostatní budou mrkat na drát. Co připravit pro hosty neotřelého a chutného?

Delikátní italská bruschetta nadchne všechny

Její příprava je rychlá, umí hýčkat chuťové pohárky a hlavně ji doma na talíři jen tak u nikoho neuvidíš. Tato jednohubka je Italka a doma ji milují již od 15. století, odkdy se tady podává, a to nejen ve formě snídaně. Základ tvoří opečený chleba (toastový, nebo francouzská bageta či veka), kterému vykouzlíš křupavý povrch bez tuku na nepřilnavé pánvi. Skvělým pomocníkem je také gril, topinkovač nebo toastovač. Jakmile nám hezky křupe, zakápne se olivovým olejem, doplní kouskem grilovaného lososa (popřípadě tenkým plátkem jeho uzené verze), parmskou šunkou, ricottou, cherry rajčátky, nebo avokádem a hojnou dávkou piniových oříšků.

Švýcarské fondue

Sedět, klábosit a namáčet kousky opečeného bílého či toastového chleba, veky či bagety do nádoby s rozpuštěným sýrem gruyére s trochou česneku, bílým vínem, kapkou citronové šťávy a několika lžícemi třešňovice, se rozumí jako skvělá a chutná zábava. Základem úspěšnosti, jak už to tak bývá, je kvalitní vybavení. Miska by měla být nejlépe keramická či z kameniny, aby v sobě dokázala akumulovat teplo a následně ho co nejdéle udržet. K zahození nejsou ani fondue čokoládové, kdy se v čokoládové lázni koupou kousky jahod, banánů nebo třeba tropického manga spolu s ananasem. Děti zase nedají dopustit na sladké marshmallow bonbony. Další možnost představuje masové fondue.

Něco pro masožravce

Máš v malíčku recept na báječnou a nadýchanou sekanou, která ti mizí doslova pod rukama? Pak ji povolej na silvestrovský stůl, avšak místo pečení v celku ji servíruj jako kuličky. Osmažené masové bochánky postačí po té napichovat na špejle a prokombinovat je s cherry rajčátky a rukolou. Jako doplněk se skvěle hodí sýrový dip, nebo lehce pikantní pepřová omáčka.

Hvězdičky z bramboráků či sýrů

Křupavým a poctivým bramborákům se jen tak něco nevyrovná. Na pánvi s větším průměrem osmaž bramborovou placku a pak ji následně za pomoci vykrajovátek servíruj na talířek. Na ozdobení lze použít nastrouhaný sýr, nebo kysané zelí. S vykrajovátky můžeš nápaditě vyřešit také podávání tvrdých sýrů, které pak zaprášíš sladkou paprikou nebo pokrájenou nahořklou rukolou. Děti díky líbivým tvarům můžeš zase nalákat na konzumaci ovoce.

Co takhle zkusit guacamole?

Krémově zelené avokádo je v současné době v kurzu. Dužiny z avokáda vyloupni do misky, pomačkej vidličkou, přidej šťávu z limety, najemno nasekanou cibuli, sůl, pepř, česnek a následně rajčata, avšak nejlépe bez drobných pecek a přebytečné tekutiny. A když už jsme u toho Mexika, můžeš finální chuť jemně vytunit chilli papričkami. Guacamole servíruj buďto s kukuřičnými chipsy ve tvaru tortill, nebo na opečené francouzské bagetce.

Další rychlé tipy na hvězdné pohoštění

  • Do trouby šupni na hranolky pokrájený celer, pokapaný olivovým olejem a dochucený solí. Skvěle chutná s bylinkovým dipem.
  • Krevetový koktejl ve skleničkách vzbudí nevídaný ohlas. Navíc se na něj skoro zapomnělo, což je vážně škoda.
  • Fajnové jsou třeba spirálky z česnekového těsta zdobené olivami.
  • Co takhle vykouzlit mini pizzu se smetanovým základem a se čtyřmi druhy sýrů? Mini verze sluší také pikantním topinkám s ďábelskou směsí, nebo mini langošům se vším tak, jak je známe.

Jaké pochutiny se budou servírovat u tebe doma? Inspiruj ostatní čtenářky a pochlub se nám do diskuze pod článkem. Budeme se těšit.

Foto: Shutterstock.com

29.12.2017 4:00| autor: Lenka Zelnitiusová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist