Čokoláda má tři tisíce let

Čokoládu středoameričtí indiáni vynalezli prý úplně omylem a před více než třemi tisícovkami let. Tvrdí to kalifornští archeologové, podle nichž byl nápoj z kakaových bobů znám o pět set let dříve, než se dosud soudilo.

Od té doby jeho výroba pokročila a dnes známe čokoládu především jako tuhou nejoblíbenější cukrovinku. Původní obyvatelé Hondurasu prý však původně chtěli vytvořit něco jako pivo.

Zbytky čokoládového nápoje byly identifikovány na nádobách, jejichž vznik je datován do let 1100 až 800 před Kristem. Úlomky keramiky byly objeveny poblíž Puerto Escondido v Hondurasu.

Dnes se čokoláda vyrábí ze semen kakaovníku, jenže tisíc let před Kristem původní indiáni používali z bobů spíše slupku a snažili se ji kvasit na pivu podobný nápoj.

„Bylo to pivo s vysokým obsahem alkoholu. Ale nechutnalo by to jako čokoláda, kterou máme dnes,“ tvrdí spoluautorka zprávy antropoložka Rosemary Joyceová z University of California.

„Asi tři sta let později začali lidé používat odhozená kvašená semena k přípravě nealkoholického nápoje, který byl vysoce ceněn, přestože byl hodně hořký,“ dodal další autor, antropolog John Henderson z Cornell University v Ithace.

14.11.2007 12:00| autor: Famous
Více o tématu: čokoládatři tisíce let

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist