Femina.cz » Magazín » Zábava » Čokoláda

Čokoláda

Čokoláda

Magazín: Zábava | autor: Katka Landlová | vydáno 13. 08. 2008

Božská to substance, neodolatelný hřích, smyslné potěšení. Některé z nás dokonce zažívají s opravdu dobrou čokoládou prožitky blížící se těm erotickým...


Historie

Nejstarší dochované záznamy o kakau pocházejí z dob olmécké civilizace, přibl. 1000 let před Kristem. Vaření nápoje z kakaových bobů je však připisováno Mayům a Aztékům, kteří ji považovali za výjimečný zdroj energie s afrodiziakálními účinky. Mayové do drcených, na slunci sušených a pražených bobů vanilku, Aztékové hořké mandle, pepř a chilli papričky. Chuťově tedy neměly tyto nápoje se současnou pochoutkou mnoho společného. I dnes se však v Jižní Americe vyrábí čokoláda s chilli nebo s pepřem, jejíž chuť je velice pikantní a zajímavá. Seženete ji i u nás, ve specializovaných obchůdcích s čokoládou, nebo někdy i v kavárnách typu CoffeeHeaven.

Do Evropy přivezl kakaové boby Španěl Hernando Cortéz, který dobyl říši Aztéků. Z počátku se čokoláda díky hořkým receptům příliš velké oblibě netěšila, ovšem zanedlouho se do rozemletých kakaových bobů začal přidávat cukr , čímž vznikl velmi lahodný nápoj, jehož obliba neustále stoupala. Casanova ji doporučoval jako afrodisiakum Madame du Barry - milence Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI. ji pili několikrát denně. V polovině 18. století bylo již pití čokolády velmi módní a zdomácnělo na všech evropských dvorech. 19. století přineslo čokoládu v pevném stavu a o několik desítek let později byla na světě také první čokoládová pralinka...

Výroba čokolády

První továrnu na čokoládu založila v Holandsku v roce 1815 firma van Houten. Čokoláda ve formě tabulky spatřila světlo světa v roce 1847. V roce 1879 Rudolf Lindt objevil postup, kterým potlačil přirozeně hořké látky kakaového bobu a hmotu zjemnil přidáním kakaového másla. Hořká čokoláda se připravuje z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Dodáním sušeného mléka pak vznikla mléčná čokoláda.

Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla, cukru a mléčného prášku. Jednotlivé druhy čokolády obsahují různé podíly kakaové sušiny a kakaového másla. Nejjemnější druhy mají vždy vysoký podíl obojího.

První plněné čokoládové bonbony se objevily v roce 1913. Známým belgickým pralinkám dal jméno francouzský maršál hrabě du Plessis-Praslin, skutečným vynálezcem byl však jeho kuchař - mistr Lassagne.

Naší největší čokoládovnou byla „Orionka“ založená v roce 1896 Františkem Maršnerem, který v Praze na Vinohradech původně vyráběl turecký med.

Účinky

Během 2.světové války patřila k dennímu přídělu potravy pro vojáky díky své vysoké energetické hodnotě. Hořká čokoláda má vysoký obsah antioxidantů, posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Může ovlivnit zlepšení nálady, zmírnit úzkost, podporuje funkce pohybového aparátu, brání zhoubnému účinku volných radikálů a je dokonce spolehlivým afrodisiakem...

Kakao

Kakao je důležitým vývozním artiklem mnoha rozvojových zemí. Ve své přirozené formě má extrémně hořkou chuť. Kakaovníky rostou pouze ve velmi omezené geografické zóně, přibližně 10° na sever a na jih od rovníku – 70% světových plantáží kakaa se nachází v západní Africe.

Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvíc ceněna, vzácná a drahá jsou Criollo, zrna z oblasti Mayů (Mexiko a střední Amerika). Jen 10 % čokolády se dělá ze zrn Criollo, která jsou méně hořká a víc aromatická než jiná zrna. Kakaová zrna v 80 % čokolády jsou typu Forastero. Stromy Forastero jsou značně robustnější než stromy Criollo a kakaová zrna z nich jsou levnější. Trinitario, hybrid zrn Criollo a Forastero, se používá ve zbývajících asi 10 % čokolády.

Věděli jste, že...

# zvýšené množství fenyletylaminu, který obsahuje čokoláda, je látka, která se vylučuje v těle při zamilovanosti

# si můžete dopřát čokoládový zábal, čokoládovou koupel nebo masáž ve vybraných salonech? Čokoláda zvlhčuje, vyživuje a omlazuje pokožku. Zbavuje pleť vrásek a seschlé kůže a vrací ji jemnost

# existuje Mezinárodní čokoládový festival? Koná se v portugalském historickém městečku Óbidos, kam se sjíždějí profesionální cukráři, aby předvedli své čokoládové umění

# na území Aztéků roku 1545 by vám 100 kakaových bobu stačilo na pořízení jedné krůty nebo stovky rajských jablíček.

Další články z rubriky

Komentáře (4)

Datum Autor Nadpis
10. 08. 2014 martinnatr dost dobrý (reakcí: 0)
06. 04. 2012 magic11 :-) (reakcí: 0)
23. 06. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 1)
28. 02. 2011 krockovapavla :) (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

XPel Hydratační mýdlo na ruce Coconut Water

XPel Hydratační mýdlo na ruce Coconut Water

Intenzivně hydratuje...

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 17. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Váhy

19. 02. 2017 Horoskop Váhy

Dnes není čas na velká rozhodnutí, nedělej žádné ukvapené závěry ani změny. Nech věci, ať se dějí bez tvého přičinění... Celý horoskop

Karta dne

Devět pohárů
Život k tobě začíná být velmi láskyplný, sny se ti pomalu ale jistě začínají plnit a tvé srdce bije radostí s touhou sdílet šťastné chvíle s ostatními. Tvé vztahy s ro...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Týden ve znamení lásky na Femině!

Ať už se ti to líbí nebo ne, už v úterý nás čeká Valentýn. Jedni tento svátek milují a nedají na něj dopustit, druzí ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist