Femina.cz » Magazín » Wellness » ZNÁTE SÝROVOU HISTORII

ZNÁTE SÝROVOU HISTORII

ZNÁTE SÝROVOU HISTORII

Magazín: Wellness | autor: Markéta Dušková | vydáno 23. 08. 2004

První zmínky o sýrech jsou ze starého Egypta. Na egyptských destičkách jsou znázorněni dělníci vyrábějící sýr. S římskými legionáři, kteří byli velmi zruční, putovalo umění výroby sýra do celé Evropy. Znalost výroby sýra se však velmi rozšířila až během středověku. Sýry se vyráběly především v klášterech a mniši se také stali největšími inovátory. Především díky nim máme dnes na pultech obchodů tolik různých druhů a variant sýrů. Renesance přinesla úpadek jejich popularity, tehdy byl tento produkt prohlašován přímo za nezdravý. Jeho obliba znovu vzrostla ve století devatenáctém, v této době se také výroba začala stěhovat ze soukromých farem do průmyslového zpracování. CELKEM EXISTUJE OSM DRUHŮ SÝRŮ...

1. čerstvé a měkké sýry 2. zrající sýry 3. polotvrdé sýry 4. tvrdé sýry 5. plísňové sýry 6. sýry s vnitřní plísní 7. tavené sýry 8. uzené sýry Camembert Camembert je sýr s historií starou něco málo přes 200 let. Na počátku výroby bylo dobrodiní paní Marie Harel z francouzské vesnice Camembert. Paní Harel poskytovala útočiště mnichům z oblasti Brie a ti ji na oplátku pomáhali s produkcí sýrů. Mniši znali účinky vhodných bakterií, které napomáhaly vzniku mimořádně lahodného sýra. Ten paní Marie formovala do malých bochníčků o váze asi 240g, které pak balila do dřevěných kulatých krabiček. Camembert je sladký sýr s příjemnou vůní, který uzrává tři týdny s pomocí solí. Znalci tvrdí, že nejlepší sýr býval z letní a podzimní produkce. Brie Mezi ušlechtilé měkké sýry s bílou plísní na povrchu však nepatří jenom slavný francouzský Camembert, ale i řada dalších typů sýrů a kromě jiného i Brie. Tento sýr převzal své jméno od místa svého původu. Technologie výroby se zrodila v prostředí Ile-de-France v oblasti Brie. Vyrábí se pouze z kravského mléka a na pulty obchodů se dostává s řadou lákavých příchutí. Sýry Brie Président se prodávají vcelku nebo krájené na jednotlivé dílky koláče. Až doposud byl běžně k dostání plísňový sýr bez příchuti – tzv. přírodní. Posléze se nabídka rozšířila o sýry s příchutí na povrchu. A nyní lze zakoupit i sýr Président, který má příchuť uvnitř. Sýr Brie Président je v chuti jemně pikantní, uvnitř mírně nažloutlý. Vzhledem ke své tloušťce zraje rychleji. Kateřina Procházková Senior Consultant PR Agentura Fenomen komunikace a. s.

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
10. 03. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
28. 08. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Prada Infusion D´Iris Eau de Parfum Absolue - EDP

Prada Infusion D´Iris Eau de Parfum Absolue - EDP

Orientálně-květinová vůně...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 24. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Beran

24. 01. 2017 Horoskop Beran

Neočekávej, že se něco zásadního změní ve vztahu s partnerem, pokud chceš změnu, zamysli se, proč se na tebe valí jed... Celý horoskop

Karta dne

Královna mečů
Teď je zapotřebí, abys byla objektivní a nedovolila své mysli, aby tě ovládl strach či pochybnosti. Zapoj zdravý selský rozum a rozhoduj se bez negativních emocí. Bude...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, láska i módní přešla...

Taky ti připadá, že to všechno nějak moc letí? Leckdo ještě ani nestihl odstrojit vánoční stromeček a už nám startuje...

Celý článek

Módní policie

TOPlist