Pančovaná vína zaplavují náš trh. Víme, jak je poznat!

Bíle, červené, suché, polosuché – víno patřilo a stále patří k velmi oblíbeným nápojům nejen při oslavách, ale i při romantickém večeru. Jak ale postupovat při nákupu vína, abychom si za své peníze koupili opravdu kvalitní víno a ne pančované?

Co je to pančování?

Toto slovo jsme v médiích nejčastěji zaslechli v souvislosti s kauzou o pančování ethanolu, která měla velmi tragické následky. I víno se ale může pančovat. Nemusíte se ovšem strachovat o svůj život. Výraz pančovat znamená ředit nebo kazit a v souvislosti s vínem pak pančování znamená ředit vodou, přidávat alkohol nebo cukr. Takže se může stát, že si v dobré víře kupujeme kvalitní víno známé značky, ale místo toho si koupíme pouze obarvenou vodu.

Podle inspekce, která se problémem s pančovanými víny zabývá více jak tři roky, se nejčastěji jedná o vína dovážená mimi evropskou unii, rozhodně ne o hrozny uzrálých na českých nebo moravských vinicích. Na pančovaná vína můžeme nejvíce natrefit ve velkých obchodních řetězcích, trafikách nebo vinotékách, kterých se u nás během let vyskytlo na tisíce. Pokud si kupujeme víno v pet lahvi nebo natočené ze sudu, nemůžeme si ověřit původ. Nízká cena za kvalitní víno může být sice velmi lákavá, ale zde rozhodně nemusí platit, že méně je více.

článek

Kvalitní víno ze supermarketu?

Většina smrtelníků nejsou vyškolení sommeliéři a víno rozlišují jen na bílé a červené. Ale proč si za své těžce vydělané peníze kupovat falešný duplikát? Kvalitní víno můžeme pořídit i ze supermarketu. Levná vína, okolo 50 korun nemusíme ihned považovat za pančovaná, ale kvalitní rozhodně nebudou, spíše slušný bolehlav. Chybu rozhodně neuděláme při nákupu vína z moravských vinic, z Portugalska nebo Francie. I v supermarketech najdeme oddělení vín, a v těch lepších dokonce i zaměstnance, který je má na starosti, takže nám může být po ruce, poradit s výběrem vína i k jaké příležitosti se hodí.

K čemu se různé druhy vína hodí?

Vína nemusíme rozdělovat jen na bílá a červená, ale i podle toho, k jakému jídlu se hodí, protože dobře vybrané víno nabudí chuťové buňky a napomáhá trávení. V zásadě je vhodné, aby se k lehkým pokrmům podávala lehká bílá vína a naopak k těžkým jídlům červená. Totéž platí i o vzhledu jídla. Ke světlým jídlům  bílé, k tmavým červené. Vína můžeme začít pít už u předkrmů. K těm se nejlépe hodí lehká šumivá vína nebo například Rulanské bílé. K rybám můžeme zvolit Ryzlink vlašský, Müller nebo šumivé víno. K drůbežímu masu volíme bílá vína výraznější chuti, jako jsou Veltlínské zelené a Rulandské, k vepřovému pijeme plnější bílá vína. U hovězího masa přecházíme na lehká červená vína. Ke zvěřině jsou vhodná výraznější červená jako je Frankovka, Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké.

A co vy? Setkaly jste se někdy s pančovaným vínem, tedy s vínem, které neodpovídalo kvalitě? Jaké je vaše oblíbené víno?

Foto zdroj: profimedia.cz

18.8.2014 10:00| autor: Marie Vendelbergerová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist