Zajímavá fakta o vejcích a prima velikonoční recept

Velikonoce jsou tady, tak není divu, že vejce jsou teď hlavním tématem dne. Chystáš se také malovat kraslice a následně zpracovat zbytky nebo výslužky svých malých koledníků? Pak ti možná přijde vhod náš tip na výbornou vaječnou pomazánku a navíc pro tebe máme ještě fakta o vejcích, která jsi možná netušila.

Přestože se o vejcích traduje, že by je měl člověk konzumovat s rozvahou, patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost. Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit. Ale zároveň kolem nich koluje řada nejrůznějších mýtů. Takže, jak to s vejci vlastně je?

Vejce a cholesterol

Není to tak dávno, co byla vejce striktně kritizována pro vyšší obsah cholesterolu ve žloutcích. Díky rozsáhlé „proticholesterolové“ kampani, která vypukla v USA v padesátých letech minulého století, se vejce dostala na černou listinu. Postupem času byl ale postoj k cholesterolu na základě řady klinických studií přehodnocen. „Nejnovější výzkumy prokazují, že zdraví lidé, kteří s hladinou cholesterolu nemají žádné problémy a nepřijímají nadměrné množství cholesterolu z jiných potravin, mohou denně bez rizika konzumovat 1–2 vejce,“ informuje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravin a výživy. Takže se nemusíš bát a klidně si vejce dopřávej. Proč?

Vejce – významný zdroj vitaminů

Vejce obsahují téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je zastoupen vitamin E podporující ochranu buněk před oxidativním stresem a kyselina pantothenová, která se v našem organismu zúčastňuje mnoha reakcí (např. podpory mentální činnosti a snižování únavy a vyčerpání). Významný je i riboflavin (vitamin B2), který je ve všech buňkách aktivní při procesu tvorby energie. Dále přispívá k normální činnosti nervové soustavy, má pozitivní vliv na červené krvinky a metabolismus železa. Ovlivňuje kvalitu našeho zraku (především vidění za šera) a kvalitu sliznic a pokožky. Pozitivní účinky těchto vitamínů jsou závislé na množství jejich příjmu.

Minerály a spol.

Vejce jsou také bohatým zdrojem minerálů. Najdeš v nich železo, fosfor, draslík a zinek. Navíc je lze obohatit selenem, který podporuje imunitní systém a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Vaječné žloutky jsou bohatým zdrojem cholinu. Tato bioaktivní látka přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení normální činnosti jater. Pokud ho nemáš dostatek, může se to projevit některými nemocemi zasahujícími nervovou soustavu.

Proč ještě vejce konzumovat?

Konzumace vajec ti pomůže i v případě prevence očního onemocnění (konkrétně makulární degenerace – hlavní příčiny slepoty ve stáří), a to díky přítomnosti těchto dvou látek – luteinu a zeaxantinu. Lutein chrání naše oči, především sítnici. Jestliže konzumujeme pravidelně potraviny s tímto antioxidantem, můžeme redukovat riziko rozvoje šedého zákalu a degenerativních chorob očí. Zeaxantin napomáhá v oku vytvářet jakýsi štít chránící ho před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi, které mohou poškodit zrak.

Vybírej dobře

Stále častěji se staráme o původ potravin a tak ani vejce by neměla být výjimkou. Pokud chceš vejce českých nosnic, pak musíš hledat označení CZ především na skořápce. Kód, který tam najdeš, je pro producenty povinný. To, že se neshoduje s údajem na obalu, není nic nezákonného. Údaj na obalu ti říká, kde byla vejce tříděna a balena. Nejlepší volbou pro tvůj mlsný jazýček jsou vejce, která mají jako první číslo uvedenou nulu, neboť to značí vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství. 1 jsou vejce nosnic z chovu ve volném výběhu, 2 z chovu v halách a 3 z klecí.

Jaký je rozdíl?

Jaké jsou rozdíly mezi těmito druhy vajec? Z hlediska složení téměř žádné. Pouze obsah cholesterolu bývá u bio vajec nižší, ale srovnatelně nízký ho mají také vejce z klecových chovů, pokud jsou nosnice krmeny pouze cereáliemi. Ekologický neboli BIO chov je obdobný chovu s volným výběhem, jen krmení pro nosnice musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí. „Vejce z bio chovů mají větší podíl vnitřních vad (krevních a masových skvrn) a špinavější skořápky. To představuje vyšší riziko mikrobiální kontaminace a možného onemocnění. Nicméně z hlediska možnosti chemické kontaminace jsou vejce z bio chovů bezpečnější, protože jsou nosnice krmeny krmivy z ekologického zemědělství,“ upřesňuje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Bojíš se antibiotik a růstových hormonů? Nemusíš!

Lidé mají často obavy, zda maso, mléko nebo vejce neobsahují růstové hormony nebo antibiotika ze zvířat, z nichž pochází. Představují si, že tyto látky jsou nosnicím podávány pro rychlý růst a lepší snášku a pak proniknou do vajec. „Používání růstových hormonů u nosnic je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik je povolena pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období se nesmí prodávat vejce od léčených nosnic,“ uzavírá paní docentka.

A slíbený tip na vaječnou pomazánku:

Ingredience:

  • 9 vajec
  • 250 g pomazánkového másla
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř

Postup:
Vejce uvař natvrdo a nech zcela vychladnout. Vychladlá vejce oloupej a z poloviny odděl žloutky. Žloutky vyšlehej elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem. Zbylá vejce nakrájej nadrobno a zamíchej do vyšlehané směsi. Na závěr vmíchej nadrobno nasekanou jarní cibulku, osol a opepři podle chuti. Podávej na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

A pro všechny milovnice kraslic je tu i galerie s prima nápady, jak letos nazdobit vajíčka pro koledníky. 

Text: redakce z dostupných zdrojů

Foto: Shutterstock.com, akademiekvality.cz, profimedia.cz

13.4.2017 10:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist