Jak na vejce

Hlavně jemně 🙂 Já vám přidám i několik dalších rad, tipů a triků, abyste se nedočkali nepříjemného vaječného velikonočního překvapení nebo dokonce salmonelózy.

 

 

  • Buďte opatrní již při nákupu vajec. Vajíčka musí být řádně označená, červená šmouha rozhodně nestačí. Pozor také na křapky, i když jsou levnější, salmonelóza vám za tuto slevu nestojí. Ostatně, křapky nebo jinak poškozená vajíčka by se volně vůbec neměla prodávat.
  • Čerstvá vajíčka, když je ponoříte do vody, klesnou ke dnu, starší se vznášejí nebo dokonce plavou.
  • Ani čerstvá vajíčka neuchovávejte déle než čtrnáct dní.
  • Ze zdravotních důvodů by čerstvá vajíčka neměla přijít do styku s potravinami určenými k přímé spotřebě. A to ani vnitřek vajíčka se vnější částí skořápky.
  • Každé užití nedostatečně tepelně upraveného vajíčka je zdravotním hazardem. Vejce by měla být nejméně na několik minut podrobena teplotě přes 70°C.
  • Barva žloutku vejce záleží na krmení slepic, není to známka kvality vajíčka.
  • Vařená vajíčka skladujte vždycky ve skořápce.
  • Při množství vařených i čerstvých vajíček, mezi kterými se o Velikonocích pohybujete, je vhodné umět správně rozlišit stav vajec, aby se předešlo někdy humorným, ale často nepříjemným omylům. Vemte si jedno vařené a jedno čerstvé vejce a zkuste je na rovné desce naležato roztočit kolem své osy. Jestli nepoznáte rozdíl, tak si raději dávejte dobrý pozor, kam které ukládáte 🙂
  • Zbylé bílky můžete pár dní uchovat v ledničce ve skleničce pod vrstvičkou vody.
  • Vajíčka při vaření spíše neprasknou, když vodu osolíte.
  • Vařená vajíčka se lépe loupou, když je hned po uvaření ochladíte ve studené vodě.
  • Vajíčko nerozklepávejte přímo na místo použití, raději se nejprve v samostatném hrníčku přesvědčte, že je v pořádku, a případný pukavec vám nezkazí celý pokrm.
  • Krásně mramorovaná vajíčka si vyrobíte snadno. Pět minut je povařte, pak je ochlaďte ve studené vodě a skořápky jemně naťukejte, aby popraskaly, ale neodlouply se. Vejce pak vařte v hrnečku s hrstí černého čaje na mírném ohni další půlhodinku a ještě několik hodin je pak v čajovém vývaru ponechte.
  • Můžete si vyrobit i vajíčka čokoládová. Na obou koncích syrového vajíčka udělejte ve skořápce dírku a vejce vyfoukněte. Skořápky pak pečlivě vyvařte, usaďte do kalíšku a horní dírkou pomocí kornoutku naplňte rozehřátou čokoládou. Vajíčka pak můžete omalovat, ovázat mašličkou a máte zajímavý dárek pro nejmilejší koledníky.

 

 

7.3.2008 12:00| autor: Blanka Málková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist