VELIKONOČNÍ MENU: jarní polévka, hlavní chod a moučník

Nelámejte si hlavu se stále stejnou Velikonoční nadílkou, máme pro vás tip na výborné Velikonoční menu.

JARNÍ BRAMBORAČKA

Budete potřebovat:

13 dl vody, 1/2 – 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíci soli, 2 hrsti dobře opraných mladičkých bylinek (mladé lístky kopřiv, pampelišky, jahod, petržele), 1 – 2 brambory, drcený kmín

Osolenou a okmínovanou vodu uvedeme do varu. Přidáme jemně usekané bylinky a nastrouhané brambory. Vaříme asi 10 minut. Omastíme a dochutíme. Můžeme vylepšit i utřeným česnekem a případně přidat kostičky osmažené uzeniny. Můžeme vmíchat až 1 dl smetany nebo mléka.

VELIKONOČNÍ KUŘE

Budete potřebovat:

1 kuře, 2 cibule, lžičku směsi grilovacího koření, 2 lžičky dobromysly, lžičku rozmarýnu, 1 žloutek, 2,5 dl bílého vína, lžíci hladké mouky, lžíci plnotučné hořčici, olej, sůl

Kuře rozdělíme na porce, které osolíme, potřeme grilovací směsí rozmíchanou v malém množství oleje, vložíme do pekáče na rozpálený olej a po obou stranách opékáme asi 10 minut. V pánvi na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme hořčici, žloutek a rozemnuté nebo drcené sušené bylinky. Směsí potřeme porce kuřete a ještě je asi 15 minut pečeme v troubě za přelévání vypečenou šťávou. Potom měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zředíme vínem a povaříme.

VELIKONOČNÍ VANILKOVÝ DORT

Budete potřebovat:

Těsto – šest vajec, 20 dkg práškového cukru, jeden balíček vanilkového cukru, 10 dkg práškového cukru do sněhu, 18 dkg hrubé mouky.

Náplň – 1/4 l mléka, dva žloutky, dva dkg hrubé mouky, dva balíčky vanilkového cukru, 15 dkg másla, 10 dkg práškového cukru

Utřeme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně přidáme cukr. Sníh s moukou opatrně přidáme k žloutkům. Připravené těsto nalijeme do vymaštěné, moukou vysypané dortové formy a pomalu pečeme v mírně teplé troubě. Upečený dort plníme až druhý den. Náplní potřeme i strany a posypeme oříšky a strouhanou čokoládou.

Náplň připravíme až druhý den: do mléka zamícháme žloutky, mouku a vanilkový cukr, za stálého míchání vaříme v horké vodě, až náplň zhoustne. Vyjmeme a necháme vyhladnout. Mezitím máslo utřeme s práškovým cukrem, přidáme k vychladlé náplni a promícháme.

9.4.2007 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist