Velikonoční vajíčka: barvení

Vajíčka můžete barvit i čistě přírodní cestou.

Nejprve je nutné vajíčka umýt v octové vodě a dosucha otřít. Pokud chcete obarvit celá vejce, stačí je jen vložit do hrnce spolu se surovinami a vařit. Můžete na nich ale i vytvořit vzory, například z lístečků, nebo kvítků. Ty je zapotřebí na vajíčko připevnit obvazem s řídkými oky. Vařte je asi 10 až 20 minut. Nechte vychladnout, opatrně vyndejte a nechte uschnout.

HNĚDÁ – dosáhneme ji barvením v odvaru z cibulových slupek. Odstín závisí na délce barvení a také na množství a barvě slupek. Můžeme použít i červenou cibuli, barva pak bude víc dočervena. Do hrnce nasypte cibulové slupky (je dobré si je schovávat dopředu, čím více jich budete mít, tím lépe), přidejte trochu octa a samozřejmě vodu. Pro hnědé zbarvení můžete použít i čaj nebo odvar z dubové kůry.

ŽLUTÁ – Použijte vývar z mleté kurkumy, šafránu nebo mrkvové natě.

MODRÁ až FIALOVÁ – červené zelí nakrájejte na tenké proužky, zalijte vodou a přidejte trochu octa.

ČERVENÁ – uvařená vejce potírejte čerstvou šťávou z červené řepy, nebo si udělejte odvar z březové kůry.

ZELENÁ – odvar ze špenátu, olšové kůry, lipového květu, či mladého žita.

Obarvená vejce můžete na závěr hadříkem potřít sádlem, budou se pak krásně lesknout.

10.3.2008 12:00| autor: Wanda

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist