TAJEMSTVÍ INSTANTNÍ KÁVY + 5 tipů pro perfektní šálek instantní kávy!

Zatímco historie zrnkové kávy se datuje mnoho století do minulosti a je stejně tak bohatá jako spletitá, instantní káva byla poprvé vyrobena přibližně před 100 lety. Významnější obliby dosáhla v 50. letech minulého století, i když mnoho lidí k rozpustné kávě stále přistupovalo se značnou nedůvěrou. Postupně se však postavení tohoto nováčka na trhu mění a instantní káva zaujímá stále důstojnější a důležitější roli mezi ostatními druhy kávy. Například ve Skandinávii lidé téměř výhradně pijí právě kávu rozpustnou. Také ve Velké Británii činí podíl instantní kávy zhruba 80 % z celkové spotřeby kávy. V České republice to tak docela neplatí, protože lidé stále nejraději sáhnou po oblíbené turecké kávě. Nicméně i zde se zažité tradice postupně mění. Trend je takový, že obliba instantní kávy neustále roste…

Technologie výroby instantní kávy

Samotné pěstování zrnkové kávy s následnou sklizní a zpracováním je dlouhodobý a náročný proces. Sklizená káva se vypere, usuší a vyloupe, po vytřídění se pak mísí a praží a na závěr ještě obvykle mele. Tímto procesem prochází i instantní káva, další zpracování ovšem navazuje. Z čerstvě uvařené kávy je totiž pomocí odpaření vody potřeba vyrobit kávový extrakt. Toho je dosaženo dvěmi metodami, metodou sušení-sprejováním, anebo sušení-mražením. U obou technologií jde především o to, jak maximálně zachovat aroma.

Během sušení sprejováním je kávový koncentrát společně s horkým vzduchem vstřikován do vysoké věže. Díky vháněnému horkému vzduchu se voda vypaří a na dno věže pak dopadne pouze sušený kávový extrakt (prášek). Tato technologie má své nesporné výhody v rychlosti a jednoduchosti, rovněž se snižují náklady na výrobu kávy. Pozitivní je také lepší rozpustnost i vzhled kávy.

Při technologii sušení mražením se kávový koncentrát zmrazí na teploty kolem –40°C. To způsobí, že částečky vody v koncentrátu zkrystalizují. S využitím sublimace je led následně extrahován ze zmražených granulí a vzniká káva typického krystalkovitého tvaru. Metoda zmražení je náročnější na energii, a tím i nákladnější. Odměnou je však zachování tolik ceněného aroma.

Z uvedených informací vyplývá, že kategorii instantní kávy nemůžeme v žádném případě považovat za méněcennou a nevhodnou pro znalce a milovníky tohoto lahodného nápoje.
Stejně jako u tradiční mleté kávy lze i zde nalézt horší, lepší i výjimečnou kávu, která bude lahodit všem smyslům. Vyplatí se dopřát si to nejlepší. Pokud si kupujete nové boty, investujte do kvality. To samé platí pro kávu, včetně kávy instantní. Pokud si chcete šálek opravdu vychutnat, pro optimální způsob přípravy použijte malý šálek na espresso s obsahem 90 ml, přidejte 1-2 lžičky instantní kávy a zalijte převařenou vodou o teplotě 90°C

5 tipů pro perfektní šálek instantní kávy

· K vaření kávy vždy použijte čerstvou vodu. Tvoří až 98 % obsahu vašeho šálku s kávou a její kvalita tedy ovlivňuje chuť.
· Vodu použijte až po varu. Vařící voda kávu spaří a tím nevynikne její výrazná chuť
· Kávu podávejte ihned, abyste vychutnali její bohatou chuť a aroma.
· Pro udržení teplé kávy použijte termosku. Kávu nikdy znovu neohřívejte, neboť to ovlivňuje její chuť.
Po otevření zajistěte, aby bylo balení vždy dobře uzavřeno a nebylo skladováno na přímém slunci.

Lenka Kadeřávková přináší inspirace kávy Douwe Egberts pro Vaše chuťové buňky a léto v pohodě .-) www.douwe-egberts.cz
(Foto: internet)

17.7.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist