Vizovické pečivo – recepty a tvary

V minulém článku jsme představili vizovické pečivo z hlediska historického vývoje a dnes vám nabízíme několik receptů a rad pro jeho vlastní tvorbu.

Těsto vyrobíme jednoduše z hladké mouky a teplé vody (přibližně 4 dl teplé vody na 1 kg hladké mouky). Pro trvanlivost a nerozpraskaný povrch pečiva je velmi důležité správně propracovat: hněteme ručně nejméně hodinu a stejný čas necháme těsto odpočinout.

Mezitím si připravíme pomůcky, které budeme používat při výrobě samotných figurek. Tedy malé nůžtičky a nožík, misku s vodou, rozšlehané vajíčko na potírání a různá semínka nebo koření na dozdobení, očička apod. (pepř, nové koření, vika, koukoul, kmín).

Těsto tedy máme připravené a odpočinuté a můžeme se směle pustit do výroby figurek. Jejich základ převážně tvoří kulička nebo váleček jako tělíčko, pokud se jedná o zvířátko nebo postavu, a pletenec nejčastěji ze tří pramenů, pokud chceme vytvářet ozdobné věnečky a srdíčka. Tvarujeme ručně, další prvky přilepujeme k základu vodou. Křídla a hřebínky nařežeme nožíkem, srst nebo ostny ježečka stříháme nůžtičkami. K dozdobení používáme i rozličná semínka, které asi z jedné třetiny zatlačíme do těsta. Fantazii se meze nekladou.

Hotové výtvory klademe na suchý (nevymazaný!) plech a ještě nejméně dvě hodiny necháme odpočinout. Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a pozvolna pečeme dvě hodiny při padesáti stupních. Když figurky začnou žloutnout, zvýšíme teplotu na osmdesát až stopadesát stupňů a dopečeme do zlatova. Hotovými figurkami můžeme ozdobit vánoční stůl, květináče i věšet na stromeček. Pěkně vypadají i svícny a betlémy. Vizovické pečivo je vhodné i jako milý dárek vlastní výroby.

A pokud chcete opravdu pečlivě dodržet tradici výroby vizovického pečiva, vyzkoušejte třeba starý valašský recept z knihy Oldřicha Šuléře: Je to chůze po kotárech (Vyšehrad, Praha 1989):

Hladká pšeničná mouka se zamísí s vodou, těsto téměř bez kvasnic („do kila múky sa přidá kúsčínek kvasnic, jak hrách“) se důkladně vypracuje, na drobné pečivo se připraví řidší, na větší hustší, tuhé asi jako na preclíky. Pečivo se tvaruje prsty, jedinými formovacími nástroji jsou nůžky a nožík – špičátými nůžkami se vystřihují z vláčné hmoty hřbety, peří, srst, hlavy, nožíkem se vyřezávají křídla a nožky zvířátek. Těstové figurky se nechají na plechu malounko nakynout, potom se husím brkem pomažou vajíčkem a vsadí do pece. Pec musí být suchá, bez páry, aby pečivo neztratilo lesk.

Původně se ve Vizovicích pekly jednoduché zvířecí figurky, později se tvořily také složitější tvary. Dodnes se dělají husičky, beránci, zajíčci, ještěrky, koně, kozy, jelen s parohy, kohoutci, motýli, lišky, srnečci, holoubci, křepelky, raci, prasátka, ale i kočka s myší, děťátko, kominář, sedlák, Valach a Valaška, Adam a Eva u stromu poznání, jesličky, okrasné věnečky, zbojník s valaškou, také ozdobné svícny a celé roztomilé betlémy.

10.3.2005 12:00| autor: Blanka Málková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist